środa, 3 lipca 2013

Masło kokosowe


Pierwszy raz jedzone dwa tygodnie temu kiedy nocowałam  u dobrej kumpelki-bloggerki-biegaczki Emmy. To ona w kilka minut zrobiła i poczęstowała nas tym masłem.
Byłam zachwycona. Kokosowe, lekko słodkie, idealne.
Przebiło nawet masło orzechowe, które tak lubię.
I jest o niebo zdrowsze, kokos zawiera dużo tłuszczy nasyconych.
Ja ułatwiłam sobie zadanie i wiórki podprażyłam na patelni. Emma jednak robi to w piekarniku. Moja metoda jest po prostu szybsza, ale też trzeba bardziej uważać, żeby nie przypalić wiórków. 
Masło kokosowe możemy jeść na kanapkach, dodać do owsianki, naleśników, placków ciast.
Możemy maczać owoce.
Czy jak to robię ja wyjadać łyżeczką prostą ze słoiczka. 
Koniecznie zróbcie w większych ilościach.
Jest równie dobry jak Domowy Krem Snickers


Masło kokosowe 
250g wiórków kokosowych
+ opcjonalnie dodatki (cynamon, czekolada, miód, syrop klonowy)

Wiórki prażymy na małym ogniu na suchej patelni do zbrązowienia, lub w piekarniku (10minut -120stopni- termoogbieg)
Ostudzić i zblendować na gładką masę (5 minut)
Przechowywać w szklanym czystym słoiczku w temperaturze pokojowej. (w lodówce masło stwardnieje)

20 komentarzy:

  1. nie jadłam czegoś takiego, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je! Za szybko znika :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieeeeeee jak ja to zrobie, to nie bedzie w 1 wieczor !

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Ja właśnie zrobiłam i spoczywa w słoiczku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooooo! Muszę muszę muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ma szlaban na korzystanie z blendera i teraz ubolewam :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślałam, że dodałaś kakao :D
    Z bananem... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, no i bardzo się cieszę, że tak posmakowało! :*

      Usuń
    2. :D dobrze je podprażyłam tylko

      Usuń
  8. Fajny krem :) A wiesz, że można taki zrobić też z "surowych" wiórków? Jakiś czas temu Olga Smile u siebie opublikowała przepis na taki krem i przez jakiś czas był szał na blogach :) Wszyscy po kolei taki robili :) http://www.olgasmile.com/krem-kokosowy.html

    PS. Dodawaj proszę bannerek lub link do wszystkich wpisów, które chcesz dodać do akcji

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie, chcę je, kocham kokos!<3

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł :) Zapraszam do siebie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  11. ja nie prażyłam i też wyszło cudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prażone wiórki są bardziej aromatyczne oraz o wiele prościej poddają się procesowi blendowania

      Usuń
  12. Aaaaaa, do zrobienia, koniecznie! *-*

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma co, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie mam wątpliwości, że pyszne, kokos rządzi ^^

    OdpowiedzUsuń
  15. kurcze, też muszę zrobić to cudo!:D

    OdpowiedzUsuń
  16. zapowiada się pysznie :) pozdrawiam i zapraszam na dania z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-kotlety-wolowe-z-kolendra/

    OdpowiedzUsuń
  17. Super wygląda, zapraszam na ciasteczka mega kokosowe zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...