środa, 3 lipca 2013
Pierwszy raz jedzone dwa tygodnie temu kiedy nocowałam u dobrej kumpelki-bloggerki-biegaczki Emmy. To ona w kilka minut zrobiła i poczęstowała nas tym masłem.
Byłam zachwycona. Kokosowe, lekko słodkie, idealne.
Przebiło nawet masło orzechowe, które tak lubię.
I jest o niebo zdrowsze, kokos zawiera dużo tłuszczy nasyconych.
Ja ułatwiłam sobie zadanie i wiórki podprażyłam na patelni. Emma jednak robi to w piekarniku. Moja metoda jest po prostu szybsza, ale też trzeba bardziej uważać, żeby nie przypalić wiórków.
Masło kokosowe możemy jeść na kanapkach, dodać do owsianki, naleśników, placków ciast.
Możemy maczać owoce.
Czy jak to robię ja wyjadać łyżeczką prostą ze słoiczka.
Koniecznie zróbcie w większych ilościach.
Jest równie dobry jak Domowy Krem Snickers
Masło kokosowe
250g wiórków kokosowych
+ opcjonalnie dodatki (cynamon, czekolada, miód, syrop klonowy)
Wiórki prażymy na małym ogniu na suchej patelni do zbrązowienia, lub w piekarniku (10minut -120stopni- termoogbieg)
Ostudzić i zblendować na gładką masę (5 minut)
Przechowywać w szklanym czystym słoiczku w temperaturze pokojowej. (w lodówce masło stwardnieje)
Masło kokosowe
Pierwszy raz jedzone dwa tygodnie temu kiedy nocowałam u dobrej kumpelki-bloggerki-biegaczki Emmy. To ona w kilka minut zrobiła i poczęstowała nas tym masłem.
Byłam zachwycona. Kokosowe, lekko słodkie, idealne.
Przebiło nawet masło orzechowe, które tak lubię.
I jest o niebo zdrowsze, kokos zawiera dużo tłuszczy nasyconych.
Ja ułatwiłam sobie zadanie i wiórki podprażyłam na patelni. Emma jednak robi to w piekarniku. Moja metoda jest po prostu szybsza, ale też trzeba bardziej uważać, żeby nie przypalić wiórków.
Masło kokosowe możemy jeść na kanapkach, dodać do owsianki, naleśników, placków ciast.
Możemy maczać owoce.
Czy jak to robię ja wyjadać łyżeczką prostą ze słoiczka.
Koniecznie zróbcie w większych ilościach.
Jest równie dobry jak Domowy Krem Snickers
Masło kokosowe
250g wiórków kokosowych
+ opcjonalnie dodatki (cynamon, czekolada, miód, syrop klonowy)
Wiórki prażymy na małym ogniu na suchej patelni do zbrązowienia, lub w piekarniku (10minut -120stopni- termoogbieg)
Ostudzić i zblendować na gładką masę (5 minut)
Przechowywać w szklanym czystym słoiczku w temperaturze pokojowej. (w lodówce masło stwardnieje)
Etykiety:
wiórki kokosowe
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
nie jadłam czegoś takiego, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Za szybko znika :D
OdpowiedzUsuńNieeeeeee jak ja to zrobie, to nie bedzie w 1 wieczor !
OdpowiedzUsuńO! Ja właśnie zrobiłam i spoczywa w słoiczku :D
OdpowiedzUsuńOoooo! Muszę muszę muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńMa szlaban na korzystanie z blendera i teraz ubolewam :(
OdpowiedzUsuńMyślałam, że dodałaś kakao :D
OdpowiedzUsuńZ bananem... <3
A, no i bardzo się cieszę, że tak posmakowało! :*
Usuń:D dobrze je podprażyłam tylko
UsuńFajny krem :) A wiesz, że można taki zrobić też z "surowych" wiórków? Jakiś czas temu Olga Smile u siebie opublikowała przepis na taki krem i przez jakiś czas był szał na blogach :) Wszyscy po kolei taki robili :) http://www.olgasmile.com/krem-kokosowy.html
OdpowiedzUsuńPS. Dodawaj proszę bannerek lub link do wszystkich wpisów, które chcesz dodać do akcji
Dla mnie, chcę je, kocham kokos!<3
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) Zapraszam do siebie na konkurs.
OdpowiedzUsuńja nie prażyłam i też wyszło cudne :)
OdpowiedzUsuńprażone wiórki są bardziej aromatyczne oraz o wiele prościej poddają się procesowi blendowania
UsuńAaaaaa, do zrobienia, koniecznie! *-*
OdpowiedzUsuńNie ma co, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńNie mam wątpliwości, że pyszne, kokos rządzi ^^
OdpowiedzUsuńkurcze, też muszę zrobić to cudo!:D
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie :) pozdrawiam i zapraszam na dania z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-kotlety-wolowe-z-kolendra/
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, zapraszam na ciasteczka mega kokosowe zdrowe :)
OdpowiedzUsuń