A, że na moim stole królują ostatnio jesienne warzywa z dynią na czele postawiłam na prostotę.
Szybki, tani i niesamowicie smaczny obiad. Dodatek cynamonu nadał lekkiej słodyczy i idealnie wkomponował się w całość. Uwielbiam jego połączenie z chilli. Rozgrzewający, idealny zestaw na chłodne jesienne dni.
W makaronowej akcji Shinju uczestniczyli
Panna Malwinna http:// filozofiasmaku.blogspot.com/
Dobromiła http://dobrosmaki. blogspot.com/
Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.com/
Makaron w musie dyniowym
60g makaronu
100g puree dyniowego / lub 200g dyni
50g ricotty
sól/pieprz/cynamon/chilli
+ brokuł i brukselka
Makaron gotujemy al dente.
Jeśli nie mamy gotowego puree, dynię obieramy kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i mieszamy do całkowitego rozmięknięcia <rozciapania> się dyni. Dodajemy ricottę doprawiamy. Chwilę mieszamy na małym ogniu.
Na patelnię dorzucamy makaron i gotowane warzywa.
Smacznego
twoje fotografie są coraz lepsze
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł Siaśka! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity, też dziś robiłam makaron z dynią :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, aksamitne danie :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, jakie to musiało być PRZEPYSZNE.........
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńMam taki makaron z dynią w zanadrzu, ale Twój wygląda super! może kiedyś wypróbuje;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie. Może nie całą, czekającą w kuchni, dynie przerobię na zupę :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam sos z dynii i ricotty, muszę spróbować z dodatkiem brukselki!
OdpowiedzUsuńkurcze, chwilę dosłownie tu nie zaglądałam a tyle przepisów "do wypróbowania" mi się nazbierało"- calzone, dyniowy krem a teraz jeszcze to do listy :D
Z dynią musiał być przepyszny ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Szybko, łatwo i konkretnie. Na dodatek w wersji wege, mniam! :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń