piątek, 25 października 2013

Makaron w musie dyniowym

Dzisiaj obchodzimy Dzień Makaronu. I u mnie na blogu nie może zabraknąć dania z nim.
A, że na moim stole królują ostatnio jesienne warzywa z dynią na czele postawiłam na prostotę.
Szybki, tani i niesamowicie smaczny obiad. Dodatek cynamonu nadał lekkiej słodyczy i idealnie wkomponował się w całość. Uwielbiam jego połączenie z chilli. Rozgrzewający, idealny zestaw na chłodne jesienne dni.
W makaronowej akcji Shinju uczestniczyli




Makaron w musie dyniowym
60g makaronu
100g puree dyniowego / lub 200g dyni
50g ricotty
sól/pieprz/cynamon/chilli

+ brokuł i brukselka

Makaron gotujemy al dente.
Jeśli nie mamy gotowego puree, dynię obieramy kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i mieszamy do całkowitego rozmięknięcia <rozciapania> się dyni. Dodajemy ricottę doprawiamy. Chwilę mieszamy na małym ogniu.
Na patelnię dorzucamy makaron i gotowane warzywa.
Smacznego

11 komentarzy:

  1. twoje fotografie są coraz lepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł Siaśka! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowity, też dziś robiłam makaron z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze, jakie to musiało być PRZEPYSZNE.........

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam taki makaron z dynią w zanadrzu, ale Twój wygląda super! może kiedyś wypróbuje;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się smakowicie. Może nie całą, czekającą w kuchni, dynie przerobię na zupę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam sos z dynii i ricotty, muszę spróbować z dodatkiem brukselki!
    kurcze, chwilę dosłownie tu nie zaglądałam a tyle przepisów "do wypróbowania" mi się nazbierało"- calzone, dyniowy krem a teraz jeszcze to do listy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie! Szybko, łatwo i konkretnie. Na dodatek w wersji wege, mniam! :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...