niedziela, 27 października 2013

Orkiszowa tarta z czekoladowym musem z awokado i śliwkami -bardzo zdrowa-

Kiedy spotykają się dwie blogerki musi powstać coś pysznego. Razem z Kate przygotowałyśmy
Orkiszowa tarta z czekoladowym musem. Przepis pochodzi z bloga the Healthy foodie. Tarta jest dosyć ciekawa. Ja wcześniej nie spotkałam się z takim spodem. Nadzienie było mi już bardziej znane, cóż często pijam taki koktajl.
Muszę przyznać, że wyszła nam bardzo smaczna. A nadzienie wyjadałyśmy palcem z miski.
Zdjęcia autorstwa Kate.

 




Orkiszowa tarta z czekoladowym musem z awokado
1.5szkl mąki orkiszowej
25g migdałów (rozgniecionych)
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki płynnego miodu
szczypta soli
banan rozgnieciony
szczypta cynamonu i soli
1 łyżka kwiatów lawendy

nadzienie
1 dojrzałe awokado
400g jogurtu bałkańskiego/greckiego
3/4szkl kakao
1/2szkl miodu
szczypta cynamonu
ziarna z wanilii
50g gorzkiej czekolady
cynamon

Miód podgrzać z kwiatami lawendy. Przecedzić przez sitko. Mąkę wymieszać z migdałami, wiórkami i resztą składników. Blaszkę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć spód blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 15minut w 180stopniach.
Awokado zblendować z resztą składników i roztopioną czekoladą.
Nadzienie wylać na ostudzony spód. Udekorować śliwkami.
Schłodzić w lodówce.


16 komentarzy:

  1. mmm wygląda super ! chętnie tym takiej spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiedziałam, że ta wyjadana z miski czekolada to tylko zapowiedź czegoś jeszcze lepszego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mraaau, Twoje spojrzenie na pierwszym zdjęciu mnie powala :D
    Słodko sobie tam ucztujecie, nie ma co! Przyślijcie mi kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do zrobienia! Chociaż nie wiem, czy moim domownikom by posmakowała... Ale...najwyżej zjem sama :P Mam tylko pytanie, bo krem wygląda na rzadki - nie sprawia trudności w krojeniu i nie wylewa się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety wylewa się trochę... myślę, że jakby postała kilka h w lodówce może by bardziej stężała. zawsze można też dodać żelatyny

      Usuń
    2. Właśnie miałam o to pytać i chyba żelatyna lub agar i problem rozwiązany, bo kto wytrzyma kilka godzin czekania gdy taka tarta w lodówce!
      Wygląda ekstra :)

      Usuń
    3. My dalysmy za dużo jogurtu, jeden duży kubek greckiego/bałkańskiego wystarczyłby w zupełności :)

      Usuń
  5. uwielbiam te ogniste loki! i czekałam na te czekoladowości ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. na imprezie tez wyjadali palcami, wszyscy się zachwycali :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda fantastycznie ! i do tego czekoladowo i zdrowo <3 chcę kawałek !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta boska!
    A na pierwszym zdjeciu wygladasz jak Jessica z True Blood :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! wygooglowałam ją i jest śliczna

      Usuń
  9. a po przekrojeniu ten jogurt sie nie lał :D? chyba to spróbuje zrobić

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...