środa, 23 października 2013

Gryczane słodkie kruche calzone z twarożkiem bananowym - gluten free


Bardzo nie fotogeniczne, ale jakże smaczne i pożywne śniadanie.
Pieczone wraz z Sylwią. Kolejna odsłona naszego wspólnego gotowania. Pamiętacie awokado? A cobbler? I nie zapominajmy o angielskich muffinach.
Sylwia zaproponowała drożdże, a ja calzone na słodko. Reszta należała już do każdej osobno.
Ja pozostając przy eksperymentach z dietą bezglutenową wykorzystałam mąkę gryczaną co uczyniło moje calzone bardzo kruchym. W trakcie pieczenia popękało i nie prezentowało się zbyt dobrze, ale smak wynagradzał.




Gryczane słodkie kruche calzone z twarożkiem bananowym
60g mąki gryczanej
15g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
50ml ciepłego mleka
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy

100g twarogu
50g ricotty
1/2 banana
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów
1 łyżka miodu/ksylitolu

Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 10min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Banana rozgnieść wymieszać z bakaliami i twarogiem, dosłodzić. 



Ciasto wyrobić jeszcze raz, rozwałkować. Nałożyć farsz, zostawiając ok. 1 cm brzegu. Ciasto zgiąć i zlepić brzegi. 
Piec 20min w 200stopniach.

14 komentarzy:

  1. Czy ja wiem, czy niefotogeniczne? Moim zdaniem właśnie zdjęcie oddało smak, o ile to w ogóle możliwe. Ale to wygląda fantastycznie! Wielki gruby słodki pieróg :))) w dodatku bananowy twarożek i kruche ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja lubię takie nieidealne dania, ma to swój urok ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie wygląda pysznie ;) I zachęca do spróbowania ;) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie wygląda przepysznie! Taki wielki pieróg :D Pysznie nadziany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie to ono wygląda super i tak też pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają super, muszę coś takiego spróbować!
    Dzięki za udział w akcji! ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. BARDZO podoba mi się pomysł na nadzienie do calzone, teraz to już będę musiała je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi i tak się podoba - szczególnie ze względu na to , że musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wygląda tak źle! :) Wręcz ciekawie - i smacznie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niby takie nie fotogeniczne, a mi aż ślinka cieknie na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...