niedziela, 13 października 2013

Czekoladowy krem jaglany z bananem i awokado - gluten free


Ostatnio coraz więcej interesuję się dietą bezglutenową. Wiem, że moja babcia miała nietolerancję glutenu. Cóż, ja chyba nie mam. Ale, czytałam, że naukowcy badający gluten wysnuli teorię jakoby dieta bezglutenowa wspomagała treningi.
Uznałam, że byłoby mi bardzo ciężko żyć bez glutenu, ale będę starała się jak najwięcej dań tak przygotowywać.
Dzisiaj zaserwowałam sobie krem z kaszy jaglanej. Z dodatkiem banana i awokado, niesamowicie kremowy i sycący. Podałam go z figą i surowym kakao.


Czekoladowy krem jaglany z bananem i awokado
60g kaszy jaglanej
szklanka mleka + 1/2szkl wody
1 banan
50g awokado
1 łyżeczka kakao
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
ewentualnie miód do posłodzenia

Kaszę wypłukać. Gotować 25min nie mieszając. Po ugotowaniu dodać resztę składników i zblendować. Podawać z ulubionymi dodatkami.

11 komentarzy:

  1. pyszne, słodkie i rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedząc takie posiłki można nawet niezauważyć tego braku glutenu w diecie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, lubię wszelkie kremy, szczególnie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba wszyscy po zdjęciu na facebooku obstawiali jakiś krem... :))
    Bezglutenowe posiłki jako wspomagacz treningów? Wow, jestem w szoku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam tutaj wszystkie składniki, ale kaszy jaglanej w Arabii Saudyjskiej nie widziałem. Sprawdzę jeszcze w Danube, bo przepis mi idealnie pasuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny przepis na śniadanie, choć przyznam, że kaszy jaglanej w takim wydaniu nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku ale to musi być dobre.
    Uwielbiam gotować, ale jak widzę to co robią inni i w jaki sposób to podają i pokazują to ślinka cieknie.
    Mniam Mniam !!!!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie oraz do grona obserwujących.
    Miłego dnia :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...