Lekko słodki, korzenny, bardzo rozgrzewający.
Krem jest bardzo sycący, ale po dokładkę i tak pewnie sięgniecie.
Gotowane z kumpelą Anią. Podane z gęstym jogurtem i pietruszką, a druga porcja wyglądała podobnie, dodałyśmy tylko dodatkowo trochę awokado.
Nasza wersja jest mięsna. Jednak można pominąć kurczaka i zrobić krem na kostce warzywnej.
Dziękuję za wspólne gotowanie:
Chantel - http://przykubkukawy.blox. pl/
Dobromiła - http://dobrosmaki.blogspot. com/
Maggie - http://maggiegotuje. blogspot.com/
Martynosia - http://codzienne-gotowanie. blogspot.com/
Mirabelka - http://mirabelkowy.blogspot. com/
Mops w kuchni -
http://mopswkuchni.net/
Siankoo - http://everydayflavours. blogspot.com/
Krem dyniowy
1 kg dyni
1 l wody
1 udko z kurczaka
1 łyżka masła
1 cebula
2 marchewki
2 ziemniaki
starty imbir/ sól/ pieprz do smaku
Warzywa obieramy. Kurczaka zalewamy wodą i stawiamy na gaz, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa. Gotować 20min (do miękkości warzyw). Kurczaka wyciągnąć, oddzielić od kości. Mięso włożyć z powrotem do zupy.
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Doprawić solą, pieprzem i imbirem.
Ależ cudownie gęsta...
OdpowiedzUsuńTaka gęsta i aromatyczna zupa to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńProsto i treściwi - podoba mi się ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam jeszcze dyni :)
OdpowiedzUsuńIdealnie gęsty, pysznie :)
OdpowiedzUsuńWszystko byłoby ok, gdyby nie ten kurczak :( Niestety nie mogę w takiej postaci dodać do akcji Wege Student.. Ale i tak brzmi pysznie i interesująco ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńU mnie też króluje :) Uwielbiam dyniowe zupy więc zbieram od Was wszystkich inspiracje na tworzenie nowych zestawień smakowych w kuchni :) POzdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTaka mięsna propozycja bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńAle gesty!
OdpowiedzUsuń