wtorek, 22 października 2013

Krem dyniowy


Warzywo które ostatnimi czasy króluje na moim stole. Na kanapkach w postaci dżemu, niewidoczne w słodkim czekoladowym serniku czy w postaci zupy kremu.
Lekko słodki, korzenny, bardzo rozgrzewający.
Krem jest bardzo sycący, ale po dokładkę i tak pewnie sięgniecie.
Gotowane z kumpelą Anią. Podane z gęstym jogurtem i pietruszką, a druga porcja wyglądała podobnie, dodałyśmy tylko dodatkowo trochę awokado.
Nasza wersja jest mięsna. Jednak można pominąć kurczaka i zrobić krem na kostce warzywnej.
Dziękuję za wspólne gotowanie:
Bartoldzik - http://www.facetnatalerzu.pl



Krem dyniowy
1 kg dyni
1 l wody
1 udko z kurczaka
1 łyżka masła
1 cebula
2 marchewki
2 ziemniaki
starty imbir/ sól/ pieprz do smaku

Warzywa obieramy. Kurczaka zalewamy wodą i stawiamy na gaz, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa. Gotować 20min (do miękkości warzyw). Kurczaka wyciągnąć, oddzielić od kości. Mięso włożyć z powrotem do zupy.
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Doprawić solą, pieprzem i imbirem.

9 komentarzy:

  1. Taka gęsta i aromatyczna zupa to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i treściwi - podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko byłoby ok, gdyby nie ten kurczak :( Niestety nie mogę w takiej postaci dodać do akcji Wege Student.. Ale i tak brzmi pysznie i interesująco ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też króluje :) Uwielbiam dyniowe zupy więc zbieram od Was wszystkich inspiracje na tworzenie nowych zestawień smakowych w kuchni :) POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka mięsna propozycja bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...