środa, 16 października 2013

Dżem dyniowy z nutą jabłka, cynamonu i kardamonu

Domowy dżem dyniowy. Rozgrzewający, słodki, chociaż cukru nie użyłam zbyt dużo.
Idealnie komponujący się na kanapkach, w naleśnikach z owsiankę czy wyjadany łyżeczką prosto ze słoiczka. Sprawdzi się również świetnie jak prezent, bo kto by nie chciał dostać słoiczka dyniowego
dżemu. W końcu w sklepie takiego nie dostaniemy.



Dżem dyniowy z nutą jabłka, cynamonu i kardamonu
4kg obranej dyni
200g cukru trzcinowego
ziarenka z laski wanilii (lub ksylitolu)
200g obranego jabłka
1 cytryna <sok>
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu

Dynię pokroić w kosteczkę i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier, sok z cytryny, pokrojone jabłko i przyprawy. Gotować na małym ogniu do odparowania większości płynu.
Umieścić w słoiczkach i pasteryzować.

7 komentarzy

  1. O, akurat wczoraj otworzyłam mus dyniowy! :) Zdecydowanie będę musiała narobić takich dyniowych smakołyków na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  2. dżem dyniowy :)? świetny pomysł, tego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/soczewica-w-pomidorach-i-jajko.html to była jedna porcja :)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia genialne, aż czuję ten smak w ustach :)
    Muszę koniecznie spróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP