środa, 16 października 2013

Dżem dyniowy z nutą jabłka, cynamonu i kardamonu

Domowy dżem dyniowy. Rozgrzewający, słodki, chociaż cukru nie użyłam zbyt dużo.
Idealnie komponujący się na kanapkach, w naleśnikach z owsiankę czy wyjadany łyżeczką prosto ze słoiczka. Sprawdzi się również świetnie jak prezent, bo kto by nie chciał dostać słoiczka dyniowego
dżemu. W końcu w sklepie takiego nie dostaniemy.



Dżem dyniowy z nutą jabłka, cynamonu i kardamonu
4kg obranej dyni
200g cukru trzcinowego
ziarenka z laski wanilii (lub ksylitolu)
200g obranego jabłka
1 cytryna <sok>
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu

Dynię pokroić w kosteczkę i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier, sok z cytryny, pokrojone jabłko i przyprawy. Gotować na małym ogniu do odparowania większości płynu.
Umieścić w słoiczkach i pasteryzować.

7 komentarzy:

  1. O, akurat wczoraj otworzyłam mus dyniowy! :) Zdecydowanie będę musiała narobić takich dyniowych smakołyków na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  2. dżem dyniowy :)? świetny pomysł, tego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/soczewica-w-pomidorach-i-jajko.html to była jedna porcja :)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nie ma! Tylko ja dostaje słoiczki Siaśkowe xD

      Usuń
  5. Zdjęcia genialne, aż czuję ten smak w ustach :)
    Muszę koniecznie spróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...