Ostatnio zaopatrzyłam się w mini-formę na tartę. Akurat na porcję dla 1 osoby. Jest to bardzo wygodne kiedy gotuję tylko dla siebie na studiach.
Na pierwszy ogień poszła tarta drożdżowa z pieczarkami. Miałam ochotę na coś lekkiego.
Już miałam robić spód z tej dietetycznej tarty kiedy w lodówce znalazłam opakowanie drożdży.
A, przecież tarta to nie tylko ciasto kruche i francuskie. Drożdżowe też się wlicza.
Wyszło pysznie. Lekko i smacznie.
W wirtualnej kuchni gotowałam z Mirabelką, Mopsikiem, Martynosią, Lejdi, Bartoldzikiem, Siankoo i Śliwką.
Tarta z pieczarkami /12cm średnica/ / 30cm średnica/
mąka pszenna 60g / 200g
masło 15g / 60g
drożdże 10g / 30g
cukier 3g / 10g
sól
woda
żółtko 1sztuka / 2sztuki
pieczarki 100g / 500g
jajka 1białko / 2 jajka
jogurt naturalny 60g / 250g
sól/ pieprz
ser żółty 10g / 50g
Z cukru, wody, łyżeczki mąki i drożdży zrobić rozczyn. Zostawić na 10min.
Przesiać mąkę, dodać żółtko, sól, rozczyn i roztopione masło i zagnieść ciasto. Odstawić na 20min.
Formę na tartę wysmarować masłem, ciasto rozwałkować i wygnieść nim formę. Odstawić do lodówki.
Pieczarki obsmażyć. Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami. Na ciasto wyłożyć pieczarki, zalać jogurtem i obłożyć serem.
Zapiekać 25min w 180stopniach.


Jak do tej pory jadłam tylko na kruchym. I to był błąd, bo z tego co widzę to na drożdżowym równie dobrze wychodzi.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka mini-forma :)
zainspirowałaś mnie do upieczenia wytrawnej drożdżówki :) pozdrawiam i kłaniam się nisko - pierwszy raz tu goszczę :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda *___*
OdpowiedzUsuńMuszę sobie sprawić takie formy do tartaletek. Robiłam kiedyś spód drożdżowy do tarty - był pyszny, a w połączeniu z pieczarkami to pewnie już w ogóle nieziemsko smakuje. Poproszę Cię jeszcze o uzupełnienie wpisu o banerek akcji lub link do zaproszenia z mojego bloga wówczas będę mogła zaakceptować ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOch, chcę taką formę, muszę ją mieć! :) Gdzie kupiłaś?
OdpowiedzUsuńA na taką tartę mam ochotę ^^
Ikea :D
UsuńSiaśka, śliczna tarta :))) z pieczarkami jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Tarta na drożdżowym brzmi fantastycznie. Koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńinteresujący przepis :)!
OdpowiedzUsuńmmm pieczarkowa, wygląda przepysznie *-*
OdpowiedzUsuńślicznie się prezentuje w takiej małej foremce i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta wyglada bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna taka mała forma :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczarki :D
Świetny pomysł na drożdżowy spód, tarta wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy tarty nie jadłam!. Skandal^^.
OdpowiedzUsuńŁał, jaka oryginalna ! Musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuń