W końcu zabrałam się za porządki na blogu. Poprawiam etykiety, uzupełniam strony bo trochę to zaniedbałam. A w końcu jest wiosna.
Ostatnio zaopatrzyłam się w mini-formę na tartę. Akurat na porcję dla 1 osoby. Jest to bardzo wygodne kiedy gotuję tylko dla siebie na studiach.
Na pierwszy ogień poszła tarta drożdżowa z pieczarkami. Miałam ochotę na coś lekkiego.
Już miałam robić spód z tej dietetycznej tarty kiedy w lodówce znalazłam opakowanie drożdży.
A, przecież tarta to nie tylko ciasto kruche i francuskie. Drożdżowe też się wlicza.
Wyszło pysznie. Lekko i smacznie.
W wirtualnej kuchni gotowałam z Mirabelką, Mopsikiem, Martynosią, Lejdi, Bartoldzikiem, Siankoo i Śliwką.
Tarta z pieczarkami /12cm średnica/ / 30cm średnica/
mąka pszenna 60g / 200g
masło 15g / 60g
drożdże 10g / 30g
cukier 3g / 10g
sól
woda
żółtko 1sztuka / 2sztuki
pieczarki 100g / 500g
jajka 1białko / 2 jajka
jogurt naturalny 60g / 250g
sól/ pieprz
ser żółty 10g / 50g
Z cukru, wody, łyżeczki mąki i drożdży zrobić rozczyn. Zostawić na 10min.
Przesiać mąkę, dodać żółtko, sól, rozczyn i roztopione masło i zagnieść ciasto. Odstawić na 20min.
Formę na tartę wysmarować masłem, ciasto rozwałkować i wygnieść nim formę. Odstawić do lodówki.
Pieczarki obsmażyć. Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami. Na ciasto wyłożyć pieczarki, zalać jogurtem i obłożyć serem.
Zapiekać 25min w 180stopniach.
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Jak do tej pory jadłam tylko na kruchym. I to był błąd, bo z tego co widzę to na drożdżowym równie dobrze wychodzi.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka mini-forma :)
zainspirowałaś mnie do upieczenia wytrawnej drożdżówki :) pozdrawiam i kłaniam się nisko - pierwszy raz tu goszczę :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda *___*
OdpowiedzUsuńMuszę sobie sprawić takie formy do tartaletek. Robiłam kiedyś spód drożdżowy do tarty - był pyszny, a w połączeniu z pieczarkami to pewnie już w ogóle nieziemsko smakuje. Poproszę Cię jeszcze o uzupełnienie wpisu o banerek akcji lub link do zaproszenia z mojego bloga wówczas będę mogła zaakceptować ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOch, chcę taką formę, muszę ją mieć! :) Gdzie kupiłaś?
OdpowiedzUsuńA na taką tartę mam ochotę ^^
Ikea :D
UsuńSiaśka, śliczna tarta :))) z pieczarkami jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Tarta na drożdżowym brzmi fantastycznie. Koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńinteresujący przepis :)!
OdpowiedzUsuńmmm pieczarkowa, wygląda przepysznie *-*
OdpowiedzUsuńślicznie się prezentuje w takiej małej foremce i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta wyglada bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna taka mała forma :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczarki :D
Świetny pomysł na drożdżowy spód, tarta wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy tarty nie jadłam!. Skandal^^.
OdpowiedzUsuńŁał, jaka oryginalna ! Musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuń