środa, 31 lipca 2013

Clafoutis z wiśniami

Przygotowywałam już Flaugnarde z truskawkami Przyszła pora na oryginał tego deseru. Z wiśniami.
Owoce powinny być z pestką, czyli pomijamy ich drylowanie.
Chyba, że komuś przeszkadza odkładanie pestek w trakcie konsumpcji :)
Wypiek jest idealny na śniadanie, deser czy popołudniowej kawy.
Smakuje wybornie sam, posypany cukrem pudrem jak i z lodami.
Nie pozostaje nam nic innego tylko wypróbować wszystkie jego wersje.
Clafoutis przygotowałam w wirtualnej kuchni. 





Clafoutis z wiśniami
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka roztopionego masła
1 jajko
100ml mleka
150g wiśni
Mikserem ubić jajko z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąką, mleko, roztopione masło. Kokilkę wysmarować masłem. 
Wiśnie myjemy i układamy w naczynku, zalewamy ciastem.
Pieczemy 25min w 180stopniach.

14 komentarzy:

  1. Ale pyszotka, muszę zrobić koniecznie, jak już nabędę kokilki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, uwielbiam, uwielbiam! Cudny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale śliczne Ci wyszły <3 takie fotogeniczne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze jeszcze nigdy nie robiłam :< Ale wszędzie kuszą, więc może się zabiorę i zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam, ale po składnikach widzę że mi posmakuje ;)

    i jak fajnie że nie trzeba wiśni drylować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda, aaach!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne , tradycyjne !! z wisienkami *-* super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakiej wielkości jest ta kokilka :D ?

    OdpowiedzUsuń
  9. http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/soczewica-w-pomidorach-i-jajko.html to jst jedna porcja ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...