piątek, 13 września 2013

Tarta bolognese

Sycący obiad dla całej rodziny. Bolognese w innym wydaniu. Zamiast makaronu mamy kruche ciasto. Farsz mięsno-pomidorowym zapieczony pod białą pierzynką.
Wyszło rewelacyjne.



Tarta bolognese
300g mąki pszennej (pół na pół z pełnoziarnistą)
150g masła
50g kwaśnej smietany
żółtko
1 łyżeczka soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Ciastem wyłożyć dno i boki formy (30cm średnicy) do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec 15 minut w 180stopniach.
Odstawić do wystygnięcia.

700g mięsa mielonego
600g pomidorów z puszki
sól/pieprz/bazylia/oregano/czosnek
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli dodać mięso. Smażyć 10-15minut. Po tym czasie dodać pomidory i przyprawy. Dusić do zredukowania sosu.

5 jajek
150g kwaśnej śmietany
100g sera żółtego startego
sól/pieprz

Jajka wymieszać z resztą składników.

Na spód wyłożyć mięso, następnie zalać go masą jajeczną.

+100g startego żółtego sera
+pomidor

Posypać serem.

Piec 45minut w 180stopniach. Kroić po lekkim przestudzeniu.

9 komentarzy:

  1. ostatnio siostra zrobiła tartę ale ciasto było za słodkie i bolały nas potem brzuchy:) Zaczynamy przygodę z blogiem kulinarnym zapraszam:) http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taka wersja. A z pomidorami na wierzchu wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne musiało być, ależ się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowita ;) proszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę sobie sprawić formę na tartę. Wyjdzie mi wtedy taka ładna jak Ty - chociaż wątpię:p nie jestem mistrzynią kuchni^ - ale tarta trafiona w dechę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Siaśka rozumiem, że na tą wylaną już masę jajeczną, układamy pomidory i posypujemy je jeszcze 100g startego sera żółtego?

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dałam najpierw ser, potem pomidory :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...