piątek, 21 czerwca 2013

Flaugnarde z truskawkami

Flaugnarde z truskawkami mylnie jest nazywane "Clafoutis"
Clafoutis i flaugnarde różnią się tylko rodzajem użytych owoców; w tym pierwszym są to zawsze
czereśnie/wiśnie, w drugim panuje pełna owocowa dowolność.
Ja wykorzystałam truskawki.
Deser jest lekki i pyszny. Lekko zbity, wilgotny, słodki.
Deser z wykorzystaniem truskawek przygotowałam z

Flaugnarde z truskawkami
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka roztopionego masła
1 jajko
100ml mleka
150g truskawek

Mikserem ubić jajko z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąką, mleko, roztopione masło. Kokilkę wysmarować masłem. 
Truskawki myjemy i układamy w naczynku, zalewamy ciastem.
Pieczemy 25min w 180stopniach.


14 komentarzy

  1. Jejku jak to fantastycznie wygląda!! Szczególnie podobają mi się te zacieki od truskawek- wygląda to jak wulkan, truskawkowy wulkan :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tej wersji clafoutis jeszcze nie robiłam - a na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zawsze myliłam te dwa desery, fajnie się dowiedzieć czegoś nowego! :) A wygląda pysznie - lekko, letnio... mmmm ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, z truskawkami *-* uwielbiam takie pyszne, pomysłowe dania ! chętnie to wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. truskawki mogłabym teraz jeść dzień w dzień, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma co jutro robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, a ja zawsze kojarzyłam że to są dwa różne desery, ale nie chcialo mi się sprawdzac czym wlaściwie się rożnią :D Więc dzięki za doinformowanie. I moze potrzebujesz jakiegoś testera do spróbowania tych pyszności? Bo ja bardzo chętnie się zgloszę na ochotnika :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na smaczną przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Nie spotkałam się jeszcze z tą nazwą :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiedziałam, że clafoutis może być tylko z wiśniami lub czereśniami :)
    Twój deser wygląda obłędnie, te truskawkowe zacieki wyglądają mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie robiłam tego deseru - troszkę się obawiam konsystencji... Twój jednak wygląda wyjątkowo kusząco :)
    Co do clafoutis wiedziałam, że tradycyjnie jest z wiśniami lub czereśniami, ale nie miałam pojęcia, że przy zmianie owoców zmienia się też nazwa. Czuję się doedukowana :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieknie wyglada z tymi truskawkami! Wiesz, mnie zawsze 'bawi', ze Francuzi, z ktorymi pracuje, nie zawsze znaja tego typu roznice... I tez im zeszlej jesieni tlumaczylam roznice miedzy clafoutis a flaugnarde :))

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. A jak to ciasto wygląda od strony dietetyka? Białkowo-tłuszczowe? Węglowodanowe? Potreningowo najlepiej? Czy jest kaloryczne? Jakie ma IG i ŁG? I czy przy insulinooporności można? Pytam bo jest przepyszne, zrobiłam akurat z thermomix ale nie wiem czy zdrowsze niż typowe np ucierane?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP