niedziela, 22 stycznia 2012

Tarta mięsno-warzywna dietetyczna


W końcu są wyniki z chemii. Nie zdałam! I choć spodziewałam się tego to i tak zabolało, bo teraz muszę się uczyć na poprawkę :( ehhhh...a poprawka ustna... już odreagowałam to u babci na serniku... haha a zaraz będę spalać grzechy na stepperze!
Coraz częściej gotuję za mamę! Lubię to :P Mój tato zawsze przychodzi na obiad pełen obaw, ale myślę, że coraz bardziej lubi moją kuchnię... bo różnimy się z mamuśką pod względem upodobań kulinarnych, ja też całkiem inaczej doprawiam. To, że gotuję  najbardziej podoba się mojemu bratu! Już pyta kiedy znowu jakiś wynalazek zrobię :D
Wczorajszy obiad zrobiony w wygranej formie! Jest genialna :D Bardzo dziękuję mojej Iwonie za pomoc :)
Polecam tartę dietującym.... jest zdrowa i świetnie nadaje się na rodzinny obiad :)



Tarta mięsno-warzywna (30cm średnica)
ciasto
2 szkl mąki pszennej
1 jajko
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
nadzienie
0.5kg mięsa mielonego drobiowego
3 jajka
1/2 brokułs
2 marchewki
1/2 szkl groszku
1/2szkl kukurydzy
1/2 papryki
por
100g mozzarelli
300g jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18
przyprawy


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na 30min do zamrażalki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i ugniatamy w formią na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Mięso mielone wrzucamy na patelnię teflonową. Mieszamy i doprawiamy. Gdy mięso będzie dobre odstawiamy do wystygnięcia. Brokuła i marchew(obraną i pokrojoną w talarki) gotujemy. Paprykę kroimy w paseczki i wstawiamy na 5min do mikrofali w celu odparowania wody.
Jajka roztrzepujemy z przyprawami, dodajemy jogurt, śmietanę i pokrojoną mozzarelle. Na spód tarty wykładamy mięso, warzywa ugotowane, paprykę, posypujmy groszkiem i kukurydza. Polewamy masę jajeczną i na wierzch dajemy pokrojonego pora.
Pieczemy 30min w piekarniku nagrzanym do 190stopni. Do porządnego ścięcia się masy jajecznej.
Smacznego!!
Vivat ser

29 komentarzy:

  1. Nie lubię robić ciasta do tart-nie wychodzi mi.
    Pychaaa! A poprawką się nie martw!
    :*****

    OdpowiedzUsuń
  2. I mięcho jest <3
    Teraz musisz przykuć i być pozytywnej myśli! Będzie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kilku tygodni zabieram się za zrobienie tarty warzywnej i mi nie wychodzi :D
    Twoja jest cudna !
    A poprawką się nie martw, poradzisz sobie ! Dla chcącego nic trudnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam żadnej tarty. twoja wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha u mnie w mieście nie znajdziesz drobiowego mielonego xp

    OdpowiedzUsuń
  6. @Sue- użyłam takiego z biedronki... a na patelni wytopiłam tłuszczyk i odlałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super:))) czekam na wiecej biegowych przepisow:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. O, chyba faktycznie robiłyśmy ratę w podobnym momencie :)
    Co do poprawki - nie ma co się przejmować :) Kto to widział tak wszystko zdawać za pierwszym podejściem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten spód do tarty bez tłuszczu koniecznie musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale kolorowa, aż miło popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na tartę o jakiej średnicy jest ten przepis?
    Czy mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
  12. 30cm... zapomniałam podać!! oczywiście, że można! ja nie dałam bo akurat nie miałam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za odpowiedź.
    Tak się zastanawiam na ile osób bardzo głodnych starczy taka tarta.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mojej rodzinki starczyło dla 4 osób! W tym 2 dorosłych facetów :D Było przecież dużo mięcha :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam dzisiaj tartę na obiad i wszystkim bardzo smakowała! :)
    Użyłam mąki pełnoziarnistej i dałam naturalny serek homogenizowany zamiast jogurtu, bo nie nie miałam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Serek jak najbardziej może być! Ciesze się, że smakowała :D a co dałaś do środka? tzn. mięsko i warzywka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak, mięso i warzywa.
    To już kolejny przepis, który wypróbowałam z Twojego bloga i jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  18. :D cieszę się! a co jeszcze robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  19. ja chcę kawałek takiej tarty :)))

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja mam pytanie myślisz, że można byłoby ją zrobić na takiej zwykłej blaszce jak na placek?
    Nie mam takiej formy typowo na tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za odpowiedz.
      Na pewno wykorzystam przepis.
      Ostatnio zrobiłam placki orzechowe, nie dodałam tylko masła orzechowego bo nie miałam, ale i tak były pyszne:)

      Usuń
    2. bardzo się cieszę!! daj znać czy tarta smakowała :D

      Usuń
    3. Witam
      Bardzo fajny przepis, ale akurat mam w domu gotowe ciasto francuskie czy mogłabym użyć takiego kupnego?
      pozdrawiam
      Edyta

      Usuń
  21. pyszności! chyba mam już plan na jutrzejszy obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. pyszna wyszła! mam nadzieję, że nie będziesz miec nic przeciwko jeśli podam przepis dalej na swoim blogu? oczywiście własnymi słowami i z własnymi zdjęciami :)
    Pozdrawiam!
    Kami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że nie :D jedynie podlinkuj, że korzystałaś z mojego bloga

      Usuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...