W końcu są wyniki z chemii. Nie zdałam! I choć spodziewałam się tego to i tak zabolało, bo teraz muszę się uczyć na poprawkę :( ehhhh...a poprawka ustna... już odreagowałam to u babci na serniku... haha a zaraz będę spalać grzechy na stepperze!
Coraz częściej gotuję za mamę! Lubię to :P Mój tato zawsze przychodzi na obiad pełen obaw, ale myślę, że coraz bardziej lubi moją kuchnię... bo różnimy się z mamuśką pod względem upodobań kulinarnych, ja też całkiem inaczej doprawiam. To, że gotuję najbardziej podoba się mojemu bratu! Już pyta kiedy znowu jakiś wynalazek zrobię :D
Wczorajszy obiad zrobiony w wygranej formie! Jest genialna :D Bardzo dziękuję mojej Iwonie za pomoc :)
Polecam tartę dietującym.... jest zdrowa i świetnie nadaje się na rodzinny obiad :)
Tarta mięsno-warzywna (30cm średnica)
ciasto
2 szkl mąki pszennej
1 jajko
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
nadzienie
0.5kg mięsa mielonego drobiowego
3 jajka
1/2 brokułs
2 marchewki
1/2 szkl groszku
1/2szkl kukurydzy
1/2 papryki
por
100g mozzarelli
300g jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18
przyprawy
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na 30min do zamrażalki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i ugniatamy w formią na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Mięso mielone wrzucamy na patelnię teflonową. Mieszamy i doprawiamy. Gdy mięso będzie dobre odstawiamy do wystygnięcia. Brokuła i marchew(obraną i pokrojoną w talarki) gotujemy. Paprykę kroimy w paseczki i wstawiamy na 5min do mikrofali w celu odparowania wody.
Jajka roztrzepujemy z przyprawami, dodajemy jogurt, śmietanę i pokrojoną mozzarelle. Na spód tarty wykładamy mięso, warzywa ugotowane, paprykę, posypujmy groszkiem i kukurydza. Polewamy masę jajeczną i na wierzch dajemy pokrojonego pora.
Pieczemy 30min w piekarniku nagrzanym do 190stopni. Do porządnego ścięcia się masy jajecznej.
Smacznego!!
Vivat ser
Nie lubię robić ciasta do tart-nie wychodzi mi.
OdpowiedzUsuńPychaaa! A poprawką się nie martw!
:*****
I mięcho jest <3
OdpowiedzUsuńTeraz musisz przykuć i być pozytywnej myśli! Będzie dobrze :)
Świetna tarta!
OdpowiedzUsuńOd kilku tygodni zabieram się za zrobienie tarty warzywnej i mi nie wychodzi :D
OdpowiedzUsuńTwoja jest cudna !
A poprawką się nie martw, poradzisz sobie ! Dla chcącego nic trudnego :)
Nigdy nie robiłam żadnej tarty. twoja wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńHaha u mnie w mieście nie znajdziesz drobiowego mielonego xp
OdpowiedzUsuń@Sue- użyłam takiego z biedronki... a na patelni wytopiłam tłuszczyk i odlałam :)
OdpowiedzUsuńkradnę przepis :))
OdpowiedzUsuńale super:))) czekam na wiecej biegowych przepisow:)))
OdpowiedzUsuńO, chyba faktycznie robiłyśmy ratę w podobnym momencie :)
OdpowiedzUsuńCo do poprawki - nie ma co się przejmować :) Kto to widział tak wszystko zdawać za pierwszym podejściem :)
Ten spód do tarty bez tłuszczu koniecznie musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńAle kolorowa, aż miło popatrzeć :)
OdpowiedzUsuńNa tartę o jakiej średnicy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą?
30cm... zapomniałam podać!! oczywiście, że można! ja nie dałam bo akurat nie miałam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam na ile osób bardzo głodnych starczy taka tarta.
Dla mojej rodzinki starczyło dla 4 osób! W tym 2 dorosłych facetów :D Było przecież dużo mięcha :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj tartę na obiad i wszystkim bardzo smakowała! :)
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki pełnoziarnistej i dałam naturalny serek homogenizowany zamiast jogurtu, bo nie nie miałam.
Serek jak najbardziej może być! Ciesze się, że smakowała :D a co dałaś do środka? tzn. mięsko i warzywka?
OdpowiedzUsuńTak, mięso i warzywa.
OdpowiedzUsuńTo już kolejny przepis, który wypróbowałam z Twojego bloga i jestem zachwycona :)
:D cieszę się! a co jeszcze robiłaś?
OdpowiedzUsuńja chcę kawałek takiej tarty :)))
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie myślisz, że można byłoby ją zrobić na takiej zwykłej blaszce jak na placek?
OdpowiedzUsuńNie mam takiej formy typowo na tartę?
myślę, że tak :D
Usuńdzięki za odpowiedz.
UsuńNa pewno wykorzystam przepis.
Ostatnio zrobiłam placki orzechowe, nie dodałam tylko masła orzechowego bo nie miałam, ale i tak były pyszne:)
bardzo się cieszę!! daj znać czy tarta smakowała :D
UsuńWitam
UsuńBardzo fajny przepis, ale akurat mam w domu gotowe ciasto francuskie czy mogłabym użyć takiego kupnego?
pozdrawiam
Edyta
pyszności! chyba mam już plan na jutrzejszy obiad! :)
OdpowiedzUsuńpyszna wyszła! mam nadzieję, że nie będziesz miec nic przeciwko jeśli podam przepis dalej na swoim blogu? oczywiście własnymi słowami i z własnymi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kami
jasne, że nie :D jedynie podlinkuj, że korzystałaś z mojego bloga
Usuń