sobota, 15 grudnia 2012

Pieczone jabłka z makiem




Pieczone jabłka zawsze kojarzyły mi się z ogniskami. Tymi rodzinnymi i tymi ze znajomymi. Przyrumienione na patyku, smagane językami ognia. Niestety na ogniska nie jest teraz odpowiednia pora, chociaż na upartego :P
Dzisiaj wersja z piekarnika. Zimowa z masą makową, miodem i syropem klonowym. Ciepłe letnie wieczory połączone z nutką zimowych aromatów. Jeśli lubicie jabłka w cieście proponuję ten przepis, lub na wykorzystanie ciasta drożdżowego do naszych jabłek. 
Ciekawostka- wiecie, że pieczone jabłka mają o wiele niższy Indeks Glikemiczny od tych świeżych.
Jabłka upiekłam w wirtualnej kuchni z
A podałam na śniadanie. 


Pieczone jabłka z makiem (2porcje)
2 jabłka
4 łyżki maku
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
bakalie
+syrop klonowy do podania
 
Wypłukany mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na niewielkim ogniu, gotujemy i odcedzamy. Mak mielimy dwukrotnie dodajemy miód, bakalie (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały) i masło i mieszamy.
Z jabłek ścinamy górną część jabłka, wydrążamy gniazdko nasienne. Jabłka nadziewamy masą makową. Pieczemy 30min w 180stopniach. Podajemy polane syropem klonowym (opcjonalnie).
Smacznego 

17 komentarzy:

  1. jabłka z makiem, pomysł ciekawy, pewnie było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, w dzieciństwie mama mi takie robiła, uwielbiałam, tylko zamiast maku był jogurt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z tą masą makową, taki świąteczny :) O tym, że jabłka pieczone mają niższy IG niż świeże nie miałam pojęcia i aż mi się to dziwne wydaje, no bo podczas obróbki termicznej wzrasta ilość cukrów prostych, dlatego np. gotowana marchewka albo dynia mają wyższy IG niż surowe... analogicznie więc powinno być z jabłkami, przynajmniej na "chłopski rozum" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie o to chodzi, że z jabłkiem jest na odwrót! część cukrów wypływa podczas gotowania czy pieczenia. Dlatego cukrzycy muszą uważać na ilość zwykłych jabłek, ale mogą dowolnie spożywać je po obróbce termicznej :D

      Usuń
  4. ciekawie i smacznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za makiem w sumie, ale wyglądają super :D z orzechami i rodzynkami mmm :d

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie pyszności ...
    jabłko pieczone kojarzy mi się z ogniskiem :d

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale urocze! I jakie smakowite wnętrze skrywają :)

    Zapraszam do mnie:
    poraneknaslodko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam mak, więc to nadzienie bardzo mi się podoba! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. omomom pieczone jabłuszka , i do tego z makiem -jak światecznie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pieczone jabłka :). Ciekawa ta Twoja świąteczna wersja tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczone jabłuszka, pyszne. Dziękuję bardzo za przepis, zrobię i później się podzielę z tym z Wami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj bardzo żałuję, że nie jestem Twoją sąsiadką!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa jestem z tym indeksem glikemicznym pieczonych jabłek. To pewne?

    OdpowiedzUsuń
  14. Skąd informacja, że jabłka pieczone mają niższy indeks glikemiczny od świeżych? Powinno być odwrotnie, zwykle pieczenie, gotowanie podwyższa indeks glikemiczny.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...