sobota, 15 grudnia 2012
Pieczone jabłka zawsze kojarzyły mi się z ogniskami. Tymi rodzinnymi i tymi ze znajomymi. Przyrumienione na patyku, smagane językami ognia. Niestety na ogniska nie jest teraz odpowiednia pora, chociaż na upartego :P
Dzisiaj wersja z piekarnika. Zimowa z masą makową, miodem i syropem klonowym. Ciepłe letnie wieczory połączone z nutką zimowych aromatów. Jeśli lubicie jabłka w cieście proponuję ten przepis, lub na wykorzystanie ciasta drożdżowego do naszych jabłek.
Ciekawostka- wiecie, że pieczone jabłka mają o wiele niższy Indeks Glikemiczny od tych świeżych.
Jabłka upiekłam w wirtualnej kuchni z
A podałam na śniadanie.
Pieczone jabłka z makiem (2porcje)
2 jabłka
4 łyżki maku
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
bakalie
+syrop klonowy do podania
Wypłukany mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na niewielkim ogniu, gotujemy i odcedzamy. Mak mielimy dwukrotnie dodajemy miód, bakalie (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały) i masło i mieszamy.
Z jabłek ścinamy górną część jabłka, wydrążamy gniazdko nasienne. Jabłka nadziewamy masą makową. Pieczemy 30min w 180stopniach. Podajemy polane syropem klonowym (opcjonalnie).
Smacznego
Pieczone jabłka z makiem
Pieczone jabłka zawsze kojarzyły mi się z ogniskami. Tymi rodzinnymi i tymi ze znajomymi. Przyrumienione na patyku, smagane językami ognia. Niestety na ogniska nie jest teraz odpowiednia pora, chociaż na upartego :P
Dzisiaj wersja z piekarnika. Zimowa z masą makową, miodem i syropem klonowym. Ciepłe letnie wieczory połączone z nutką zimowych aromatów. Jeśli lubicie jabłka w cieście proponuję ten przepis, lub na wykorzystanie ciasta drożdżowego do naszych jabłek.
Ciekawostka- wiecie, że pieczone jabłka mają o wiele niższy Indeks Glikemiczny od tych świeżych.
Jabłka upiekłam w wirtualnej kuchni z
A podałam na śniadanie.
Pieczone jabłka z makiem (2porcje)
2 jabłka
4 łyżki maku
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
bakalie
+syrop klonowy do podania
Wypłukany mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na niewielkim ogniu, gotujemy i odcedzamy. Mak mielimy dwukrotnie dodajemy miód, bakalie (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały) i masło i mieszamy.
Z jabłek ścinamy górną część jabłka, wydrążamy gniazdko nasienne. Jabłka nadziewamy masą makową. Pieczemy 30min w 180stopniach. Podajemy polane syropem klonowym (opcjonalnie).
Smacznego
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
jabłka z makiem, pomysł ciekawy, pewnie było pysznie :)
OdpowiedzUsuńmniam, w dzieciństwie mama mi takie robiła, uwielbiałam, tylko zamiast maku był jogurt :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tą masą makową, taki świąteczny :) O tym, że jabłka pieczone mają niższy IG niż świeże nie miałam pojęcia i aż mi się to dziwne wydaje, no bo podczas obróbki termicznej wzrasta ilość cukrów prostych, dlatego np. gotowana marchewka albo dynia mają wyższy IG niż surowe... analogicznie więc powinno być z jabłkami, przynajmniej na "chłopski rozum" :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie o to chodzi, że z jabłkiem jest na odwrót! część cukrów wypływa podczas gotowania czy pieczenia. Dlatego cukrzycy muszą uważać na ilość zwykłych jabłek, ale mogą dowolnie spożywać je po obróbce termicznej :D
Usuńciekawie i smacznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńnie przepadam za makiem w sumie, ale wyglądają super :D z orzechami i rodzynkami mmm :d
OdpowiedzUsuńjakie pyszności ...
OdpowiedzUsuńjabłko pieczone kojarzy mi się z ogniskiem :d
Ale urocze! I jakie smakowite wnętrze skrywają :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
poraneknaslodko.blogspot.com
uwielbiam mak, więc to nadzienie bardzo mi się podoba! :))
OdpowiedzUsuńomomom pieczone jabłuszka , i do tego z makiem -jak światecznie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone jabłka :). Ciekawa ta Twoja świąteczna wersja tego dania :)
OdpowiedzUsuńpyszne!
OdpowiedzUsuńPieczone jabłuszka, pyszne. Dziękuję bardzo za przepis, zrobię i później się podzielę z tym z Wami :)
OdpowiedzUsuńPorwałabym to czerwone! :D
OdpowiedzUsuńOj bardzo żałuję, że nie jestem Twoją sąsiadką!!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem z tym indeksem glikemicznym pieczonych jabłek. To pewne?
OdpowiedzUsuńSkąd informacja, że jabłka pieczone mają niższy indeks glikemiczny od świeżych? Powinno być odwrotnie, zwykle pieczenie, gotowanie podwyższa indeks glikemiczny.
OdpowiedzUsuń