środa, 19 grudnia 2012
Święta! Już dzisiaj jadę do domu, żeby spędzić z moimi najbliższymi prawie 3 tygodnie! Święta-moje urodziny!-Sylwester. Oczywiście jeśli przetrwamy koniec świata :D
W tym roku przygotowanie świąt spada na mnie. Już dostałam zamówienie od taty na struclę makową.
A jeszcze przed świętami (chociaż na święta też można je podać) wstawiam przepis na drożdżowe pierożki ze szpinakiem.
Współlokatorce smakowały bardzo i mi też! Więc, polecam.
W wirtualnej kuchni gotowałam z Mirabelka Iloną Chantel Maggie Paszczakiem i Emmą
Pierogi drożdżowe ze szpinakiem
1 szklanka mąki pszennej
1/2szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
20dag drożdży
1 łyżka masła roztopionego
100ml ciepłej wody
szczypta cukru
1 jajko
szczypta soli
farsz
200g szpinaku
50g ricotty
1 plaster sera żółtego
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
pieprz/sól
łyżeczka masła
Z łyżki mąki, ciepłej wody, cukru i rozkruszonych drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy go na 10min. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy masło, jajko, sól i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ok. 10 min. Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę w celu wyrośnięcia ciasta.
Cebulkę przyrumienić na maśle, dodać szpinak i udusić razem. Doprawić dodać ricottę i ser. Przestudzić.
Ciasto wałkować i szklanką wycinać koła. Nakładać farsz i skleić jak pierogi.
Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Przesmarować żółtkiem, opcjonalnie posypać sezamem/siemieniem. Piec ok. 25 min w 170stopniach.
Smacznego
Pierogi drożdżowe ze szpinakiem
Święta! Już dzisiaj jadę do domu, żeby spędzić z moimi najbliższymi prawie 3 tygodnie! Święta-moje urodziny!-Sylwester. Oczywiście jeśli przetrwamy koniec świata :D
W tym roku przygotowanie świąt spada na mnie. Już dostałam zamówienie od taty na struclę makową.
A jeszcze przed świętami (chociaż na święta też można je podać) wstawiam przepis na drożdżowe pierożki ze szpinakiem.
Współlokatorce smakowały bardzo i mi też! Więc, polecam.
W wirtualnej kuchni gotowałam z Mirabelka Iloną Chantel Maggie Paszczakiem i Emmą
Pierogi drożdżowe ze szpinakiem
1 szklanka mąki pszennej
1/2szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
20dag drożdży
1 łyżka masła roztopionego
100ml ciepłej wody
szczypta cukru
1 jajko
szczypta soli
farsz
200g szpinaku
50g ricotty
1 plaster sera żółtego
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
pieprz/sól
łyżeczka masła
Z łyżki mąki, ciepłej wody, cukru i rozkruszonych drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy go na 10min. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy masło, jajko, sól i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ok. 10 min. Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę w celu wyrośnięcia ciasta.
Cebulkę przyrumienić na maśle, dodać szpinak i udusić razem. Doprawić dodać ricottę i ser. Przestudzić.
Ciasto wałkować i szklanką wycinać koła. Nakładać farsz i skleić jak pierogi.
Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Przesmarować żółtkiem, opcjonalnie posypać sezamem/siemieniem. Piec ok. 25 min w 170stopniach.
Smacznego
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Jak szpinak to coś dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńjestem szpinakoholikiem wiec zjadam je wzrokiem :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Kiedy mogę na nie wpaść? :D
OdpowiedzUsuńOooo jaaa wyglądaja pysznie :D ale zgłodniałam :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierogi!
OdpowiedzUsuńI uwielbiam wirtualną kuchnię :D
Fajne w sam raz do pracy. Podejrzewam, że na zimno też są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe. Dziękuję, że mi o nich przypomniałaś :) A, i za wspólne lepienie w wirtualnej kuchni! :)
OdpowiedzUsuńpierogi ze szpinakiem - pychotka ! super przepis ;D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na dodanie ricotty :)
OdpowiedzUsuńzachęcające te pierożki :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, skuszę się.
OdpowiedzUsuńawwwwww uwielbiam szpinak
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi ze szpinakiem, choć pieczoenj odmiany nie jadłam ;p
OdpowiedzUsuńale super przepis!!!!
OdpowiedzUsuń