Niedawno poznałam smak pieczonego w cieście drożdżowym jabłka z masłem orzechowym i czekoladą. Od tamtej pory jest to moje ulubione śniadanie. Warto rano iść do sklepu po drożdże, spędzić trochę czasu na wyrabianiu ciasta, czekać aż urośnie... Zapach który unosi sie w kuchni jest nieporównywalny... a smak, nagradza nam ten czas.
Jednak to nieekonomiczne włączać piekarnik tylko na jedną porcję. W koszyczku zostały 2 jabłka, a moja rodzinka liczy 4 osoby. Dlatego dla siebie zrobiłam nadziane jabłko pieczone w cieście drożdżowym, ale dla pozostałych domowników drożdżówki z jabłkiem. Wszyscy byli zadowoleni. :D
Ciasto drożdżowe (4 drożdżówki lub 4 pieczone jabłka)
150g mąki pszennej
120g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
60ml ciepłego mleka
50g cukru
50g margaryny roztopionej
1 jajko
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto (ok 10min). Ciasto obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
+drożdżówki z jabłkiem i kruszonką(na 3 sztuki)
3/4 ciasta drożdżowego
1 duże jabłko (obrane i pokrojone w kosteczkę)
kruszonka
30g margaryny
60g mąki
40g cukru
Wyrośnięte ciasto formujemy w trzy bułeczki które napełniamy jabłkiem. Palcami wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch. Piec 20-25min w 170stopniach
+nadziane jabłko pieczone w cieście drożdżowym (1 sztuka)
1/4 ciasta drożdżowego
1 jabłko
20g masła orzechowego
2 kostki czekolady
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Z jabłka za pomocą nożyka usuwamy gniazdko. Nadziewamy masłem i od góry i dołu czekoladą. Zawijamy w ciasto. Smarujemy mlekiem. Piec 20-25min w 170stopniach.
Inspiracja
Ciasto drożdżowe umiem i uwleibiam ale jabłek z czekoladą nie jadłam.
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten przepis z jabłkiem:) wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńgenialne jest to jabłko w cieście
OdpowiedzUsuńpysznie ! świetne przepisy ;D
OdpowiedzUsuńTo jabłko w cieście wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńHej,
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda to jabłko.
Przepis koniecznie do wypróbowania.
Siaśko tylko nie rozumiem, jednej rzeczy.
Piszesz, że "Z mleka, drożdży, łyżki cukru i mąki robimy rozczyn.
W takim razie ile ma być dane tej mąki do zrobienia rozczynu, skoro potem mamy mąkę przesiewać? Ma być łyżka mąki?
tak :D skrót myślowy
Usuńjuż poprawiam
musze sie w koncu wziąść za drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńkolejny przepis udany :)
OdpowiedzUsuńjabłuszka z cieście zjedzone, pyszności! z reszty ciasta też zrobiłam drożdżówki, a że wyszło mi więcej ciasta, bo musiałam dodać więcej mąki, zrobiłam takie zawijane, jak big pierogi wyglądały :D ale muszę przyznać, że samo ciasto było naprawdę dobre, jak z piekarni :)