wtorek, 10 lipca 2012

Drożdżówki z jabłkiem i nadziane jabłko pieczone w cieście drożdżowym

 



Niedawno poznałam smak pieczonego w cieście drożdżowym jabłka z masłem orzechowym i czekoladą. Od tamtej pory jest to moje ulubione śniadanie. Warto rano iść do sklepu po drożdże, spędzić trochę czasu na wyrabianiu ciasta, czekać aż urośnie... Zapach który unosi sie w kuchni jest nieporównywalny... a smak, nagradza nam ten czas.
Jednak to nieekonomiczne włączać piekarnik tylko na jedną porcję. W koszyczku zostały 2 jabłka, a moja rodzinka liczy 4 osoby. Dlatego dla siebie zrobiłam nadziane jabłko pieczone w cieście drożdżowym, ale dla pozostałych domowników drożdżówki z jabłkiem. Wszyscy byli zadowoleni. :D


Drożdżówka z jabłkiem Nadziane jabłko

Ciasto drożdżowe (4 drożdżówki lub 4 pieczone jabłka)
150g mąki pszennej
120g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
60ml ciepłego mleka
50g cukru
50g margaryny roztopionej
1 jajko
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto (ok 10min). Ciasto obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

+drożdżówki z jabłkiem i kruszonką(na 3 sztuki)
3/4 ciasta drożdżowego
1 duże jabłko (obrane i pokrojone w kosteczkę)
kruszonka
30g margaryny
60g mąki
40g cukru
Wyrośnięte ciasto formujemy w trzy bułeczki które napełniamy jabłkiem. Palcami wyrabiamy kruszonkę, którą  posypujemy wierzch. Piec 20-25min w 170stopniach

+nadziane jabłko pieczone w cieście drożdżowym (1 sztuka)
1/4 ciasta drożdżowego
1 jabłko
20g masła orzechowego
2 kostki czekolady

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Z jabłka za pomocą nożyka usuwamy gniazdko. Nadziewamy masłem i od góry i dołu czekoladą. Zawijamy w ciasto. Smarujemy mlekiem. Piec 20-25min w 170stopniach. 




Inspiracja

9 komentarzy

  1. Ciasto drożdżowe umiem i uwleibiam ale jabłek z czekoladą nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować ten przepis z jabłkiem:) wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne jest to jabłko w cieście

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie ! świetne przepisy ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. To jabłko w cieście wygląda bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej,
    Wspaniale wygląda to jabłko.
    Przepis koniecznie do wypróbowania.
    Siaśko tylko nie rozumiem, jednej rzeczy.
    Piszesz, że "Z mleka, drożdży, łyżki cukru i mąki robimy rozczyn.
    W takim razie ile ma być dane tej mąki do zrobienia rozczynu, skoro potem mamy mąkę przesiewać? Ma być łyżka mąki?

    OdpowiedzUsuń
  7. musze sie w koncu wziąść za drożdżówki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. kolejny przepis udany :)
    jabłuszka z cieście zjedzone, pyszności! z reszty ciasta też zrobiłam drożdżówki, a że wyszło mi więcej ciasta, bo musiałam dodać więcej mąki, zrobiłam takie zawijane, jak big pierogi wyglądały :D ale muszę przyznać, że samo ciasto było naprawdę dobre, jak z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP