piątek, 7 grudnia 2012

Pani Walewska





Piątek! Nawet nie wiecie jak bardzo czekałam na ten dzień. Mimo faktu, że na uczelni byłam tylko 3 dni to wycisnęli mnie do końca! Do tego doliczmy 2 dni w szpitalu ( tam chociaż mam smaczny obiad za darmo i hektolitry kawy) i człowiek jest umęczony.
Mam dla was kolejne ciasto. Pyszne!! na prawdę :D i żałuję, że są tak kiepskie zdjęcia... ale cóż robiłam je wieczorem ostatniemu kawałkowi ciasta, który ledwo ocaliłam.

Pani Walewska
3 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2szkl cukru pudru
szczypta soli
180g margaryny
6 żółtek

beza
8 białek
1 i 1/3 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem 
2 szkl mleka
3 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 żółtka 
4 łyżki cukru 
200 g masła

+ słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
+ 100g płatków migdałowych

Składniki na ciasto zagnieść razem. Uformować kulkę, którą później podzielić na pół.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, pod koniec dodać mąkę.
Ciasto rozwałkować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować pół słoiczka dżemu i połowę bezy oraz pół paczki migdałów. Piec 40min w 180stopniach.
Powtórzyć z drugą częścią ciasta
Masa
Z mleka, cukru, mąk, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowe placki przełożyć masą budyniową. 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego

18 komentarzy

  1. Pani Walewska ma to do siebie:P
    jeszcze nie było osoby, która by powiedziała, że jej nie smakuje:D
    a no i wszystko oczywiście zostaje zjedzone w mega szybkim tempie^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Lovely <3 Jadłabym! Jak na ocalałego wygląda całkiem nieźle. Moje "ostatki" są zazwyczaj obskubane XD

    OdpowiedzUsuń
  3. ah, uwielbiam Panią Walewską! to jedno z najlepszych ciast, jakie piekłam i jadłam! u Ciebie prezentuje się tak dobrze, że od razu człowiek marzy o kawałku albo i dwóch...:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pastwisz się! Niegdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale Ci wyszło. To jedno z moich ulubionych ciast z maminego notesu z przepisami. Coś czuję, że pojawi się te święta dodatkowo z orzechami włoskimi. :))

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam takiego ciacha ,ale wygląda apetycznie ;d tak lekko ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. słuchaj, jak Ci smakowała pani walewska? pamiętam, że jak ją robiłam, to do kremu dałam masło, a potem trzymałam ciasto w lodówce, a potem, po spróbowaniu...krem smakował jak kostka masła ;// strasznie mi nie smakowało, może z margaryną byłoby lepsze, ale ogólnie ciacho mi nie podeszło.

    a co do spotkania - fajnie by było zorganizować coś takiego!
    hehe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowała dobrze. na pewno nie jak masło. raczej nie lubię kremów takich w ciastach, ale tu komponowała się na prawdę świetnie! a co do spotkania to trzeba pomyśleć :D

      Usuń
  8. oooo to o tym mówiłaś :D wygląda ładnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusi mnie i kusi to ciasto już od dłuższego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja nigdy jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  11. jedno z moich ulubionych ciast, bardzo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, jest zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś pięknego, dziękuję za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  13. tego ciasta jeszcze nie znam -człowiek całe życie się uczy:) Musze koniecznie wypróbować:)
    Zapraszam do mnie na małe rozdanie – do zgarnięcia zniżka – 25% na jogurt mrożony do feel the chill
    Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aj zjadłabym sobie kawałeczek takiego ciasta :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP