niedziela, 12 lutego 2012

Czekoladowe ciasto z buraczkami


Macie ochotę na coś mega czekoladowego? I żeby można było tego zjeść spory kawałek, a nawet dwa bez żadnych wyrzutów sumienia? Nie ma tam tłuszczu! No to łapki w górę!! Jam swoje dwie mam wysoko :D
Przeglądając przepisowe blogi natrafiłam u Kikimory na czekoladowe ciasto. A, że jestem łasa na słodkie musiałam je wypróbować... trochę się bałam warzywa w cieście, ale z efektu końcowego byłam zachwycona. Piekłam wraz z przyjaciółką. My piekłyśmy na małej tortownicy o średnicy 18cm. Bo to tylko dla nas dwóch. Więc robiąc potrójcie składniki. Biorąc przepis od kikimory zmniejszyłam wszystkie produkty, oprócz buraków, więc delikatnie je czuć, ale muszę powiedzieć, że bardzo fajnie się to komponuje! I już nie ma całego ciasta :D Tutaj podaję proporcje ze zmniejszoną ilością buraczków.



Czekoladowe ciasto z buraczkami
1/2szkl mąki pszennej
1/2szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru trzcinowego
100ml maślanki
3 łyżki kakao naturalnego
100g buraczków startych
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 50ml wody
2 jajka


Jajka porządnie roztrzepać. Mąki wymieszać z proszkiem i sodą i przesiać do miski. Dodać wszystkie składniki oprócz buraczków i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać buraczki.
Piec przez 35min w temp 180stopni
Można polać czekoladą (my nie miałyśmy jej, ale i tak było nieziemsko dobre). Na drugi dzień w ogóle nie widać buraczków.
Smacznego!!



21 komentarzy

  1. O fajnie akurat mam taką tortownice :D
    Zapisuję przepis i kiedyś wypróbuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Daj kawałek :D
    Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co? Chyba mnie przekonałaś. W piątek zakupię buraki i maślankę, a w sobotę (o ile mi coś nie wypadnie) będzie ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję! Coś dla mnie! Zdrowo i czekoladowo. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne:-)! Ląduje na liście do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. dodaje do mojej listy must do xd; )

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe połączenie :) warto wypróbować.
    zapraszam do mnie.;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hoho, do ulubionych! ^^ Nie mogłam się doczekać przepisu.. ; D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie, że Ci smakowało :) To zdecydowanie moje ulubione ciasto czekoladowe ^^
    Pięknie Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda wspaniale, wydaje się takim "mokrym" ciastem, ale Ci go zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A u mnie dzisiaj kakaowo-piernikowe ciasto marchewkowe przełożone domową konfiturą śliwkową i masą z kaszy manny :D Ale ciasto z buraczkami tez brzmi intrygujaco a przede wszystkim zdrowo ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. hej
    poprosze jeszcze o jakies przekierowanie do akcji walentynkowej np banerek, lub link
    dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  13. intrygujace Siasia :)))) hmmm trzeba bedzie zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozumiem, że buraczki surowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli w przepisie nic nie wspomniano o gotowaniu wcześniej, to tak :D

      Usuń
  15. Powinno chyba być ;szczypta sody a nie proszku. Jutro robię zakupy i wypróbuję . Bogdan

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka dietetyczna wersja to ciekawa propozycja, zwłaszcza na wiosnę, kiedy każdy bardziej zaczyna dbać o formę. Mimo wszystko, raczej nie dam rady zrezygnować z mojego ukochanego ciasta czekoladowego. Jestem mistrzynią bo zawsze kiedy je piekę zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ i zawsze wychodzi idealne. Nieskromnie mówiąc to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP