poniedziałek, 13 lutego 2012

Pieczona owsianka


Bardzo się cieszę, że mieszkanie w którym wynajmuję pokój na studiach jest oddalone od uniwersytetu o 15miniut pieszo. Ponieważ tak jak dzisiaj mam 2 godziną przerwę między zajęciami i mogę na spokojnie przyjść zjeść porządny obiad i z nową rezerwą energii uczestniczyć w dalszych wykładach. Nie muszę męczyć się i dojeżdżać tramwajami i autobusami, marznąć na przystankach... wystarczy chwila spacerku i jestem w ciepłym mieszkanku, gdzie czeka na mnie ulubiona kawa i coś smacznego.
A jako, że na dworzec dalej zimno trzeba rano spożywać porządny posiłek! Ja bez sporej dawki energii nie ruszam się z domu.
Wczoraj z przyjaciółką pomyślałyśmy o owsiance na śniadanko. Ale nie takiej zwykłej, tylko pieczonej. Jak do tej pory takie owsianki widziałam u Slyvvi i Islanzadi. Moja pachniała cynamonem, jabłkiem i orzechami. Idealne połączenie... spróbujcie koniecznie!


Pieczona owsianka o zapachu cynamonu (2 porcje)
 10 łyżek płatków owsianych
szklanka wody
2 łyżki miodu
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
1 duże jabłko starte
1 jajka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta proszku do pieczenia

Płatki gotujemy z miodem do spęcznienia. Jajko porządnie roztrzepujemy i dodajemy do przestygniętej owsianki. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy i starte na grubych oczkach jabłko. Pieczemy w lekko wysmarowanej oliwą tortownicy(18cm) lub innej blaszce przez 50min w 180stopniach. 
Smacznego


15 komentarzy

  1. Bardzo ciekawe, nigdy nie piekłam owsianki, ale pomysł bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie piekłam, a często z rożnymi dodatkami zajadamy;) Fajny i smaczny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam podobnie z mieszkaniem-grunt to blisko uczelni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa ;d bardzo ;p
    jabłko mnie przekonuję ; )
    mam w planach najbliższych owsiankę z przepisu Slyvvi ; d

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł! Już czuję zapach wydobywający się z piekarnika.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam już wcześniej tą pieczoną owsiankę i bardzo mnie ciekawi. Planuję niedługo zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczonej owsianki jeszcze nie jadłam, trzeba wypróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieczoa owsianka! genialny pomysł Siaśko!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak nastawić piekarnik żeby grzał (góra i dól) czy tylko dół

    OdpowiedzUsuń
  10. Owsianka walasnie sie piecze:) Fajny przepis! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze ale fajny taki placek owsiankowy. ja robiłam kiedy na bardzo podobne zasadzie ciasteczka owsiane! Tylko płatki gotowałam w soku jablkowym - jako jedynym słodziku w ciastkach :P

    OdpowiedzUsuń
  12. A macie jakies propozycje co dodac zamiast jajka?

    OdpowiedzUsuń
  13. a zastanawiam się, jakby ugotować płatki na mleku? na wodzie jakoś do mnie nie przemawiają :D co kto lubi ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP