czwartek, 30 marca 2017

Whiskey Brownie



Brownie z posmakiem whiskey. Deser dla dorosłych.
Ciasto jest słodkie, ale dodatek kawy, alkoholu i owoców idealnie je równoważy.
Polecam każdemu czekoladożercowi!
Przepis na małą tortownicę lub 8 dużych kokilek.



Whiskey Brownie
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
80ml wody
70g kakao
80 ml whiskey
100 ml oleju rzepakowego
4 jajka
40g masła
100g czekolady mlecznej
2 szklanki mąki pszennej
+100g czekolady gorzkiej
+ owoce wiśnie lub brzoskwinie

Kawę zagotować z garnku z wodą i masłem. Do lekko ostudzonej masy dodać whiskey, kakao i połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia wszystkich składników i roztopienia czekolady. Następnie dodać olej, jajka i mąkę. Do chłodnej masy dodać pokrojoną gorzką czekoladę.
Kokilki wysmarować masłem/ tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy, na wierzch położyć owoce.
Piec w 170 stopniach
- tortownica 45minut
- kokilki 35 minut



2 komentarze:

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...