wtorek, 28 lutego 2017

Sernik na białej czekoladzie z solonym karmelem





Po rocznej przerwie chyba na nowo zacznę czerpać radość z gotowania i dzielenia się tym ze światem. Pisząc magisterkę trzeba się dobrze odżywiać. Więc zacznijmy od:
Sernika!
Kremowy, dosyć zbity, ale delikatny. Bardzo słodki, więc polecam posypać wierzch solą.
Dla mnie jest hitem.



Sernik na białej czekoladzie z solonym karmelem

spód
160g ciastek owsianych
80g masła roztopionego

Ciastka kruszymy, dodajemy roztopione masło. Powstałym dosyć sypkim ciastem wykładamy spód blaszki/tortownicy.  Pieczemy 12-15min w 160stopniach. Studzimy

masa serowa
1kg twarogu (potrójnie zmielony, lub dobry gęsty wiaderkowy)
200g czekolady białej
5 jaj
budyń waniliowy
szklanka cukru pudru
100ml kremówki (30%)

+ karmel z puszki 400g

Z sera odlewamy serwatkę, ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dolewamy nie ubitą kremówkę i budyń.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim ostudzeniu delikatnie łączymy z masą. Można zahartować czekoladę. Dodając do niej łyżkę serowej masy i mieszając, następnie należy połączyć z resztą sera.

Masę wylewamy na ostudzony spód ciasteczkowy. Pieczemy 60min w 160stopniach.
Po 60min wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do ostygnięcia, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika.
Po całkowitym osiągnięciu przez sernik temperatury pokojowej przekładamy go do lodówki. Po ok 6h możemy polać krówką i posypać solą.







2 komentarze:

  1. Ale mi radość sprawiłaś swoim powrotem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Po takiej dawce cukru to bym chyba padła. :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...