niedziela, 12 kwietnia 2015

Creme brulee


Najsłynniejszy francuski deser. Krem o konsystencji puddingu z karmelową skorupką.
Aksamitny, słodki, waniliowy,  idealnie kremowy.




Creme brulee ( 6 kokilek )
500ml śmietanki 36%
5 żółtek
1 laska wanilii
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru do skarmelizowania

Laskę wanilii przeciąć i wydłubać ziarenka które dodać do śmietanki. Śmietankę zagotować, a następnie przestudzić.  Żółtka utrzeć drewnianą łyżką z cukrem do białego kremu a la kogel mogel.
Dodać do śmietanki. Przelać masę do naczynek i zapiekać 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 100stopni.
Po ostudzeniu, kokilki schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem wierzch posypać cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku.
Smacznego

Bezglutenowa Wielkanoc Niedocenione Jajko

4 komentarze:

  1. Wow, od dawna już mówię sobie, że w końcu zrobię, ale jakoś tak zniechęca mnie brak palnika ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jeszcze się z nim nie mierzyłam. Muszę się zająć tym elementarnym brakiem ;) Twoje wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...