Najsłynniejszy francuski deser. Krem o konsystencji puddingu z karmelową skorupką.
Aksamitny, słodki, waniliowy, idealnie kremowy.
Creme brulee ( 6 kokilek )
500ml śmietanki 36%
5 żółtek
1 laska wanilii
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru do skarmelizowania
Laskę wanilii przeciąć i wydłubać ziarenka które dodać do śmietanki. Śmietankę zagotować, a następnie przestudzić. Żółtka utrzeć drewnianą łyżką z cukrem do białego kremu a la kogel mogel.
Dodać do śmietanki. Przelać masę do naczynek i zapiekać 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 100stopni.
Po ostudzeniu, kokilki schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem wierzch posypać cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku.
Smacznego


Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWow, od dawna już mówię sobie, że w końcu zrobię, ale jakoś tak zniechęca mnie brak palnika ;)
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze się z nim nie mierzyłam. Muszę się zająć tym elementarnym brakiem ;) Twoje wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuń