piątek, 5 września 2014

Czekoladowy jabłecznik z kruszonką

Lato dobiega końca. Szczęście, że studenci mają wolny jeszcze październik, bo dla mnie jest to właśnie miesiąc wakacji. Po przymusowej przerwie na blogu z powodu wakacyjnego wyjazdu wracam z ciastem. Spód mocno kakaowy-czekoladowy. Do tego dużo jabłek i kruszonka. Idealne do popołudniowej kawki.


Czekoladowy jabłecznik z kruszonką
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek kakao
150g czekolady mlecznej <startej>
3 jajka
1.5 szkl. cukru
250g miękkiego masła

+ 1kg obranych jabłek

kruszonka
50g miękkiego masła
50g cukru
100g mąki

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Do puszystej masy dodawać po jednym jajku ciągle ubijając. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy.
Na ciasto wyłożyć pocięte w plastry jabłka.
Masło rozetrzeć rękoma z cukrem i mąką do powstania kruszonki. Następnie posypać nią wierzch jabłek.
Piec 50min w 180stopniach.



14 komentarzy:

  1. wróciłaś! i od razu tak smacznie, tak słodko :) wpraszam się na kawałek, ciasta z jabłkami to moje uluubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam każde ciacho z jabłakmi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale dawno nie jadłam jabłecznika.. a tu taki cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy kruszonka musi byc zimna i starta na jabłka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę nie rozumiem pytania... a co innego chcesz z nią zrobić?

      Usuń
  6. Czekoladowego jabłecznika nie jadłam jeszcze nigdy:) Chyb najwyższy czas nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jak dużą blachę jest przepis? :), Pozdrawiam,
    Niki

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne! Upiekłam w prodiżu i bardzo ładnie wyrosło (choć z 3 łyżeczkami proszku). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...