wtorek, 27 maja 2014

Tarta botwinkowa z miodową ricottą i fetą

Sezon na botwinę. Chłodnik już był, teraz czas na kruchą tartę, posmarowaną słodką ricottą, pieczonymi burakami i fetą. Inspirowałam się przepisem Liski z White Plate.



Tarta botwinkowa z miodową ricottą i fetą <małą tartaletka, na dużą formę składniki *4>
60g mąki pszennej
1/2 jajka
20g zimnego masła
szczypta soli

2 botwinki
2 łyżki ricotty
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy
25g sera feta
szczypta tymianku

Mąkę przesiać, wkroić masło, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30min do zamrażarki.
Botwinę umyć, pokroić, posmarować oliwą i piec 15min w piekarniku.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku 180 stopni. Ricottę zmieszać z miodem, posmarować spód tarty, na to nałożyć buraczki i pokruszyć fetę. Posypać tymiankiem. Zapiekać 20min.

Piknik majowy

5 komentarzy:

  1. no i masz! głodna sie zrobiłam! czekaj na mnie z tą tartą! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super wygląda :) ładną masz tą malą foremke do tarty, taka jedno-osobowa :P?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ta potrawa, wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. No to mnie zaskoczyłaś tą tartą :) Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jej smaku, ale jest tak intrygująca, więc chyba warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...