poniedziałek, 5 maja 2014

Architekt

Jedno z najlepszych i najbardziej efektywnych ciast goszczących u mnie w domu. Robimy je rzadko, bo masa z nim roboty, ale warto spędzić te kilka godzin w kuchni. Spokojnie może zastąpić tort. Jest słodkie i kremowe. Idealne do kawy i świetnie sprawdza się na większych uroczystościach.
W ten weekend dotrzymywał towarzystwa ukochanemu Sernikowi na zimno.


Architekt
biszkopt
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka oliwy
6 jaj
1 szkl cukru

Masa budyniowa
4 budynie śmietankowe
1L mleka
2 kostki margaryny
1 łyżka kakao
+ cukier( zależy czy budynie będą z cukrem)

Masa serowa
50dkg serków homogenizowanych ( ja użyłam zwykłego twarogu sernikowego)
2 truskawkowe galaretki

+ 2 banany
+czekolada

Przygotować ciasto jak na biszkopt, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Piec oddzielnie przez 30min w temp 160stopni. Po wystudzeniu biszkoptów zdrapać górną warstwę. Dzięki temu ciasto nie będzie się rozwarstwiać.Ser będzie miał większą przyczepność.
Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem. Podzielić na 2 części. I do jednej dodać kakao.
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, gdy zacznie tężeć połączyć z serkami i wymieszać.
Na jasny biszkopt ułożyć połowę masy budyniowej z kakao. W ciemnym biszkopcie zrobić małe dziury np. kieliszkiem. Położyć go na masę budyniową. W dziury powkładać pocięte banany. Masę serową wylać na biszkopt z bananami, układamy ciemne krążki, które pozostały z ciemnego biszkopta i na koniec dać masę budyniową.
Polać czekoladą.

9 komentarzy:

  1. O tej porze?! Nie masz litości,,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Kończę już praktycznie architekturę i przez 5 lat nie spotkałam się z tym ciastem. Pora to zmienić, przepis ląduje do zakładek. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam to ciasto jest smaczne i efektywne:) świetnie Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no no, bardzo smacznie się prezentuje Twoje ciacho :) na pewno pyszne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda i masz rację, że dla takiego ciasta warto spędzić trochę godzin w kuchni :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Napisałaś "jedno z najlepszych i najbardziej efektywnych ciast goszczących u mnie w domu" i chyba nie ma w tym przesady, bo jak spojrzałam na to ciasto, to mi ślinka pociekła:) Zastanawiam się tylko skąd ta nazwa, architekt?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy i oryginalny przepis :)) choć jak dla mnie za dużo z nim zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na weekend postaram się zrobić coś takiego. dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...