czwartek, 6 marca 2014

Flapjack

Klasyczny batonik z płatków owsianych serwowany w Wielkiej Brytanii.
U mnie w wersji z orzechami pecan, ale możemy ja pominąć, użyć innych orzechów lub dodać dowolne bakalie. Batonik jest bardzo smaczny, słodki i delikatny w smaku. A dzięki masłu idealnie maślany.
Dawno już nie gotowałam w wirtualnej kuchni. Dzisiaj towarzyszyły mi



Flapjacks
180g płatków owsianych
40g masła
40g brązowego cukru
30g płynnego miodu/ golden syrupu <w oryginale>
+ 40g orzechów

 W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem. Zdjąć z ognia, dodać płatki i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać.
W formie uformować placek, który dokładnie uklepać.
Piec 20-25min w 180stopniach.
Po upieczeniu pokroić.
Ja swój odłamywałam od całości. Trochę się kruszy.



6 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie! A można zamienić zwykłe masło domowym orzechowym? W weekend na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić mężowi. Będzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszności :) Z pekanami musiał być świetny :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie to i ja może bym zjadła! :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...