wtorek, 11 marca 2014

Vindaloo z kurczaka

Kuchnia indyjska jest mi obca. Rzadko coś z niej gotuję, chociaż bardzo mi smakuje. 
Smaki przeplatają się, całość jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. 
Podobno samo vindaloo jest dla wymagających smakoszy. Nie każdy gustuje w takich smakach. 
Dla mnie strzał w dziesiątkę. I chociaż potrawa wymaga od nas czasu, efekt jest jego wart. Korzystałam z przepisu z Kuchni Prezydentowej.
W wirtualnej kuchni gotowałam z 
Mirabelka - http://mirabelkowy.blogspot.com/

Vindaloo z kurczaka

1 pierś z kurczaka <bardzo duża>

marynata do mięsa
1cm imbiru<starty>
1/2 cebuli <piórka>
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki kurkumy 
2 łyżeczki garam masala 
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
1/2 łyżeczki ziaren kolendry 
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

sos
1 łyżka sklarowanego masła (ghee) 
1/2 średnia cebula
kawałek laski cynamonu
1/2 puszki pomidorów krojonych  
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki chilli  
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
sól morska do smaku
szczypta cukru 
świeża kolendra do przybrania 
+ ryż i jogurt naturalny

Składniki na marynatę wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę. Zamarynować i odstawić do lodówki na kilka godzin. 
Na patelni z masłem ghee smażymy cynamon, cebulę i przyprawy. Smażymy około 2min.
Na patelnię dodajemy kurczaka i smażymy 5min ze wszystkich stron. Dodajemy cukier, sól i pomidory. Dusimy 20min na małym ogniu.
Podajemy z ryżem, jogurtem naturalnym i kolendrą.

1 komentarz:

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...