Do tego kubek gorącej czekolady lub kawy.
Bułeczki są kruche i maślane. Szybkie w wykonaniu, najlepsze jeszcze ciepłe z masłem i dżemem.
W wirtualnej kuchni towarzyszyły mi Lejdi, Aleksandra, Mirabelka i Maggie
Scones z żurawiną 4 sztuki
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g masła
1 łyżka cukru
1/2 jajka
2 łyżki mleka
garść żurawiny
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Jajko rozbełtać z mlekiem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać masło i rozetrzeć. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 bułeczki.
Piec 15min w 180stopniach.

rewelacyjne i jakie apetyczne, :-)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji jeszcze nie jadłam,fajnie się prezentują ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bułka z dżemorem i masłem <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam i wpadam kiedyś na takie!
a widzisz co to za dżemor?
UsuńMuszę kiedyś spróbować takich na mące pełnoziarnistej :) zazdroszczę domowego dżemu, ja niestety nie miałam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sconesy w każdej w formie!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam ;) Koniecznie muszę wypróbować przepis ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla tradycyjnych scones. Na pewno wypróbuję. Dziękuję za przepis i wpisuję bloga do polecanych. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńAle cudnie wyglądają :) Jadłabym!
OdpowiedzUsuńAga