piątek, 3 stycznia 2014

Kurczak pieczony na piwie

Nie przepadam za piwem, więc kurczak miał być dla męskiej części rodziny. Jednak kiedy już wyciągnęłam go z piekarnika musiałam skosztować. Był chrupiący, aromatyczny i bardzo soczysty. Piwo jest ledwie wyczuwalne. Myślę również, że sposób jego przyrządzenia jest również bardzo pomysłowy i ciekawy.


Kurczak pieczony na piwie
1 kurczak
1 piwo
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Kurczaka umyć i osuszyć. Z oliwy, czosnku i przypraw przygotować marynatę którą należy natrzeć dokładnie mięso (na zewnątrz i w środku). Odstawić na parę godzin do lodówki.
Butelkę z piwem oczyścić z etykietek , wyparzyć. Kurczaka nadziać na otwartą butelkę. Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka.
Piec w 180stopniach. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka.
1kg-1h

3 komentarze:

  1. Przymierzałam się do tego kurczaka, wygląda ciekawie :) Z chęcią spróbuję, chociaż też nie przepadam za piwem, dobrze, że jest mało wyczuwalne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bałabym się o piekarnik...że wybuchnie mi ta butelka czy coś.
    Pieczemy kiedyś! Ale w Twoim piekarniku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o piekarnik nie ma co sie martwic nic sie nie stanie , ja zawsze pół butelki piwa wlewam do butelki .W piekarniku wekuje ogórki i jest ok jeszcze sie nie zdarzyło zeby butelka czy słoik pękł

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...