sobota, 28 grudnia 2013

Babeczki tiramisu

Zamiast tortu w tym roku wyczarowałam sobie muffiny. W barku znalazłam butelkę amaretto i wiedziałam, że niedługo trafi do moich wypieków.
Wyszły przepyszne. Mięciutki, słodkie, czekoladowe, delikatne.
Krem dopełnił całości.
Zabrakło jedynie świeczek, ale dzień się jeszcze nie skończył.


Babeczki tiramisu 12 sztuk
2 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl cukru
100g czekolady
200g masła
50ml espresso
50ml mleka
50ml amaretto

Masło stopić z czekoladą, schłodzić. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem. Roztopioną czekoladę wymieszać z mlekiem, amaretto, i espresso. Zmiksować mokre z suchym.
Piec 20minut w 180stopniach.

krem
250g mascarpone
100g jogurtu greckiego
50g cukru pudru

Wymieszać i dekorować babeczki za pomocą tutki.

10 komentarzy:

  1. Cudownie wyglądają! Aż mam ochotę sięgnąć po jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie ozdobione! No i generalnie apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest lepsze niż tort tiramisu, szalenie mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna wersja tiramisu i jaka piękna! Dla mnie osobiście babeczki zamiast tortu na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie je ozdobiłaś! Aż szkoda byłoby zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze życzenia :)
    Cudne te babeczki, w moich ukochanych smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jakie śliczne! Zakochałam się w nich :) na pewno smakują niebiańsko! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Commercially available since the late 1920s, the television set has become ubiquitous in homes,
    jeux de bubble

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają Twoje babeczki. *.*
    U mnie również wczoraj wieczorem królowało tiramisu. : )

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...