czwartek, 5 grudnia 2013

Kurczak w sosie winno - musztardowym

Kurczak po francusku. Mamy dużo musztardy i trochę procentów dodających ciekawego smaczku.
Rozgrzewające- idealny na jesienno-zimowe obiady.
U mnie podany z frytkami.
W wirtualnej kuchni towarzyszyły mi
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-sosie-musztardowym-na-bazie.html



Kurczak w sosie winno - musztardowym
2 łyżki oliwy
900g pałek z kurczaka
sól, pieprz, tymianek
4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na plasterki
3 zabki czosnku, cieniutko pokrojone
0.5 szklanki bialego wina
1 szklanka bulionu z kurczaka
0.25 szklanki musztardy francuskiej

Piekarnik nagrzać do 190st C.
Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni, na średnim ogniu.
Kurczaka posolić i popieprzyć, przesmażyć aż zbrązowieje,  około 10 minut. Przełożyć na talerz i odstawić.
Na patelnie wrzucić szalotki i czosnek i smażyć 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać wino, bulion, musztardę i tymianek, zagotować. Kurczaka ze wszystkimi sokami, jakie mogły z niego wypłynąć przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem z bulionu i wina, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż kurczak będzie miękki, około 45 minut.
Kurczaka wyłożyć na talerz. Sos z mięsa przelać na patelnie, zagotować i zredukować o połowę (8-10 minut).

3 komentarze:

  1. bardzo lubię sosy musztardowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda! Czaję się na takie frytki, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym... lubię takie smaki. Dziękuje za wpis w akcji menu party

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...