sobota, 23 listopada 2013

Bezglutenowe naleśniki gryczano-migdałowe

W ramach testowania własnego organizmu przeszłam na pewien czas na dietę bezglutenową. Oczywiście od razu zachciało mi się wszystkiego co ma w sobie choć krztynę mąki pszennej. I tak zamarzyły mi się naleśniki. To właśnie gluten nadaje ciastu tą elastyczność, zwięzłość.
Dla chcącego nic trudnego. Wymieszałam 3 rodzaje mąk z dominacją gryczanej i voilà.
Naleśniki są odrobinę mniej elastyczne niż te pszenne, jednak nie łamią się. Są bardzo smaczne i syte. 
Naleśniki podałam z kremem kasztanowym i  bananowym twarożkiem.


Bezglutenowe naleśniki gryczano-migdałowe
45g mąki gryczanej
10g mielonych migdałów
5g skrobi ziemniaczanej
100ml mleka
łyżeczka stopionego masła
1 jajko
szczypta soli
opcjonalnie coś do posłodzenia

Mąki wymieszać, zrobić dołek do którego wbić jajka. Dodać mleko i energicznie mieszać. Dodać stopione masło, sól.
Rozgrzać małą patelnię o średnicy około 16 cm i smażyć naleśniki. Ciasto rozprowadzić energicznie poruszając patelnią, ewentualnie pomagając sobie wypukłą stroną łyżki.
Naleśniki układać na talerzu, jeden na drugim i przykryć ściereczką aby nie obeschły.

8 komentarzy:

  1. Zakazany owoc smakuje najlepiej! Efekt znany w psychologii od lat!
    Ale z naleśnikowej zachciewajki wybrnęłaś koncertowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała spróbować :) Wyglądają przepysznie i delikatnie! Bananowy twarożek <3

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko, ile akcji! ;) uwielbiam naleśniki bezglutenowe. u mnie akurat z mleka w proszku, ale takie gryczane też często jadam. ale najwieksze wrażenie i tak zrobiły na mnie nadzienia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm widzę, że też naleśniki :) U mnie nieco inne, zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...