piątek, 1 listopada 2013

Bakłażan zapiekany z mięsem i kaszą jaglaną




U mnie w domu nigdy nie jadło się bakłażanów, dlatego dla mnie jest to dosyć nowy smak. Na pierwszy ogień poszła wersja zapieczona w piekarniku pod pierzynką z serka wiejskiego i słoną nutą w postaci mojego ulubionego sera fety. Nadzienie wyjadałam już z patelni, a całość smakowała wybornie.


Bakłażan zapiekany z mięsem i kaszą jaglaną
1 bakłażan
150g mięsa mielonego
30g kaszy jaglanej
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
100g pomidorów z puszki
oliwa z oliwek
sól/pieprz/oregano/bazylia/chilli i odrobina cynamonu

+ 100g serka wiejskiego
+50g sera feta

Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie.
Bakłażana przeciąć na pół, ponacinać miąższ, posypać solą, skropić odrobiną oliwy i piec w piekarniku przez 20min (180stopni).
Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, następnie dodać pomidory  i dusić. Bakłażany wyjąć z piekarnika, łyżką delikatnie wyjąć miąższ (uwaga, żeby nie naruszyć skórki!). Miąższ dodać do mięsa i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowaną kaszę i wszystko wymieszać. Trzymać na patelni do odparowania sosu.
Farsz nałożyć do połówek wydrążonego bakłażana, nałożyć serek wiejski (odsączony ze śmietanki) i posypać fetą.
Zapiekać 15-20min w 180stopniach w piekarniku.
Smacznego

4 komentarze:

  1. To coś a`la musaka,ale z kaszą nie z ziemniakami i białymi serkami zamiast sera żółtego :D Spróbowałabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bakłażan to też stosunkowo nowy smak, a zapiekane nadziane warzywa to coś co ciągle figuruje na liście do zrobienia ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł z tym dodatkiem serka wiejskiego :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze nie jadłam bakłażana, muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...