poniedziałek, 28 października 2013

Hiszpańska tortilla z czerwoną cebulką

Omlet z ziemniakami. Tani, szybki, smaczny i pożywny obiad.
Gotowany wraz z


Hiszpańska tortilla z czerwoną cebulką
1 ziemniak
3 jajka
1/2 cebuli czerwonej
1 łyżeczka oliwy
sól/pieprz
chilli
2 ząbki czosnku
opcjonalnie pietruszka/bazylia

Na oliwie podsmażyć czosnek z cebulką. Ziemniaka obrać pokroić w plastry, dodać na patelnię i smażyć do zmięknięcia. Jajka roztrzepać z przyprawami. Wlać na ziemniaki. Smażyć ok 5min na średni ogniu pod przykryciem. Gdy spód będzie już zrumieniony, a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry). Smażyć jeszcze 2 min.

3 komentarze:

  1. Tak jak napisałaś - tanie, szybkie i pożywne danie :) Studenci będą zachwyceni ;) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na koniec miesiaca, kiedy w portfelu pustki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś na śniadanie, zamiast korzystać z metody talerzykowej, zmniejszyłam gaz i przykryłam pokrywką- wyszło ;) a, i dodam następnym razem pomidorki koktajlowe, będzie fajnie kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...