sobota, 5 października 2013

Galette z jabłkami - pełnoziarnista



Rustykalna tarta z jabłkami. Słodka, lekko kwaskowa. Idealna do popołudniowej kawy.
Piekłam w wirtualnej kuchni z
Ola, Shinju, Maggie, Mopsik, Sianko, Chantel
oraz Mirabelka.






Galette z jabłkami
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
120g masła
2 łyżki śmietany
50ml wody zimnej
żółtko
szczypta soli
łyżka cukru pudru/ ksylitolu

Masło pokroić. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, następnie owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 20min.

+ 3 jabłka
+ 2 łyżki cukru/ksylitolu
+ 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Boki ciasta zawinąć do środka. Całość posypać cukrem i cynamonem.
Piec 40min w 180stopniach.

11 komentarzy:

  1. oj, jakie wspaniałe wypieki, co blog to bardziej apetyczne! niemal czuję zapach tych Waszych jabłkowych wypieków...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ śliczna Ci się udała... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zamieniam śmietanę na jogurt i robię, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam kiedyś już podobny galette, jest przepyszne!
    na niedzielny deser do kawki idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia cudowne, tarta wygląda na nich mega smakowicie, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. również poszłam w pełnoziarnisty wypiek :)
    ładnie się Twoje ciasto prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety moje galette są tylko wspomnieniem, ale chętnie bym zjadła kawałek Twojej teraz do kawy :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

  8. jesienna, piękna i zapewne pyszna - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...