wtorek, 1 października 2013

Domowy makaron pełnoziarnisty



Niedzielny obiad. Rosół na wiejskiej kurze z domowym makaronem.
Makaron robiony pół na pół z mąki pełnoziarnistej czyli bardzo zdrowy.
Trzeba przyznać, że swojski makaron jest o niebo smaczniejszy niż kupny.


Domowy makaron pełnoziarnisty
250g mąki pszennej
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
5 jajek
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Ciasto wyrobić na stolnicy. Nie powinno ciasto lepić się do rąk, powinno być jędrne i elastyczne.Odstawiamy na 20minut <musi odpocząć>
Odkroić kawałek ciasta, rozwałkować je na stolnicy na 1mm grubości <w razie potrzeby podsypywać mąką>. Ciasto kroimy w paseczki. Odstawiamy do wysuszenia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub ugotować.

7 komentarzy:

  1. Ale świetne zdjęcia! Mama często robi do rosołu, taki najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy makaron, to musi być pyszne! Swoją drogą nie sądziłam, że tak mało pracy zajmuje zrobienie makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowe makarony ! <3 podziwiam ludzi , którym chce się poświęcić na to czas :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co domowe smakuję najlepiej, a już szczególnie ciepły rosołek z takim makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio na technologii w szkole robiliśmy taki makaron. O niebo lepszy od tego kupionego.
    Wspaniałe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taki makaron *.* Mama robi go niestety tylko czasami ale jest cudowny w smaku ;)
    W wersji odsmażanej jest równie pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...