czwartek, 27 czerwca 2013

Marynowane tofu z chińskimi warzywami

Robiąc tofurniczki zużyłam tylko połowę opakowania tofu. Drugą część postanowiłam zamarynować i wrzucić na patelnie. Okazało się, że w takiej formie smakuje mi jeszcze bardziej.
Byłam zachwycona i nie raz powtórzę.
Przepis wegański przygotowałam w wirtualnej kuchni z
Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/



Marynowane tofu z chińskimi warzywami
tofu 150g
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka oliwy
łyżeczka wody
łyżeczka soku z cytryny
odrobina imbiru (najlepiej świeży)
ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu

+ warzywa chińskie + sól/pieprz + oliwa
+ ryż
Tofu pokroić. Wszystkie płynne składniki wymieszać i przyprawić. Wymieszać dokładnie z marynatą, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Patelnię rozgrzać, tofu odsączyć i smażyć kilka minut do zrumienienia.
Warzywa podsmażyć na łyżce oliwy.
Podawać z ugotowanym ryżem.

18 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł:) bardzo kolorowe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze już tyle razy miałam w ręce tofu a za każdym razem wracam i odkładam go na półkę z powrotem bojąc się że mi nie zasmakuje... jak sądzisz? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam identycznie :D
      zaryzykowałam i posmakowało mi

      Usuń
  3. To przepis na jedną porcję? Wygląda naprawdę zachęcająco : )

    OdpowiedzUsuń
  4. jakoś nie mogę się do niego przekonać, a tak zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje danie wyglada cudownie! takie kolorowe - bardzo apetyczne! Tylko ze ja jakos nie moeg przekonac sie do tofu. Kiedys raz sprobowalam w jakiejs chinszczyznie i bardzo mi to nie podeszlo - smakowalo jak gabka, moze bylo jakos zle przygotowane, ale to zdecydowanie nie moj smak;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcająco wygląda! :) Fajne danie, wegetariańskie i takie kolorowe :) Pyszności.
    Nie jestem doświadczona w używaniu tofu... Jakie wykorzystałaś?
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda ślicznie i nie wątpię, że świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie dania z tofu, są najprostsze i najlepsze. Dzięki takiemu zestawieniu można przekonać do tego pysznego serka niejedną zrażoną osobę :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja już do tofu jestem przekonana, więc wiem, że takie danie to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I jemy na zimno? Bo polecasz do piknika z dzieckiem...

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo w tych przepisach dieietycznych figury jeszcze nie ma nic z tofu, koneicznie musisz dodać!! :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...