wtorek, 18 czerwca 2013

Pasta primavera z cukinią i szparagami


Czyli makaron z sezonowymi warzywami.
Ja wybrałam wersję na zielono.
Cukinia i szparagi.
Jedno z moich ulubionych połączeń ostatnio.
Świetnie się sprawdza również na zimno.
Można zapakować i zabrać ze sobą na uczelni, do szkoły czy pracy.
W wirtualnej kuchni gotowałam z Lejdi, Maggie, Shinju, Wojciech, Bartoldzik, Panną Malwiną i Mopsik


 



Pasta primavera z cukinią i szparagami
porcja makaronu
1 łyżeczka masła
1/2 cukini
8 szparagów
30g sera z przerostem niebieskiej pleśni
sól/ pieprz

Makaron ugotować al dente. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce. Pokroić na kilku centymetrowe kawałki i gotować ok 5minut w osolonej wodzie.
Cukinie pokroić w długie cienkie plastry (użyłam obieraczki).
Podsmażyć na maśle. Do gotowej cukinii dodać szparagi i odcedzony makaron. Przesmażyć przez 1 minutę.
Doprawić. Podawać posypane serem.
Smacznego

14 komentarzy:

  1. Te sery mnie przerażają. Serio. W życiu ich w ustach nie miałam, ale bym się "bała"^^:)

    Zielony makaron we wspólnej kuchni, brawa za wykonanie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, tak samo pomyślałam o serach :D
      Ale całość bardzo mi się podoba :)

      Usuń
  2. ja ogólnie nie przepadam za serami, oprócz twarożków, wiejskich itp. ale to danie bardzo mi się spodobało i myślę też że trafiło by w moje kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysl z tym plesniowym serem. Lekko, ale jednocześnie bardzo aromatycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie idealne na taką pogodę. Świeże, lekkie, zdrowe, no a przede wszystkim smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zielono! Podoba mi sie dodatek plesniowego sera.

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja wersja pasty primavera wygląda bardzo lekko i zielono, dodatek sera pleśniowego to strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne te Wasze na makarony wszystkie, wszystkie :)Inspirujecie tym wspólnym gotowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnio zapomniałam o moim kochanym makaronie!;<
    Ale chyba już wiem co u mnie zagości na dniach:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wolę serek bez pleśni mrrru

    OdpowiedzUsuń
  10. HEJ :)
    Pysznie u Ciebie !
    Jeżeli jesteś z województwa dolnośląskiego i prowadzisz blog kulinarny to wyślij na adres e-mail dolnoslaskiekucharzenie@wp.pl:
    1. Swoje imię i nazwisko,
    2. link do swojego bloga,
    3. miejscowość z której pochodzisz.

    Dodatkowo jeśli masz możliwość musisz polubić Dolnośląskie Kucharzenie na fb oraz dodać do kręgów google+.

    W odpowiedzi zwrotnej, po zweryfikowaniu dostaniesz dostęp do bloga. Będziesz mógł dodawać posty (oczywiście związane z kulinariami), reklamować swojego bloga.

    W rezultacie razem stworzymy jednego własnego bloga, dzięki temu zintegrujemy się, poznamy, będziemy mogli doradzać, konsultować. Dodatkowym plusem jest to iż wszyscy będziemy z Dolnego Śląska i łatwiej nam będzie spotkać się w realu i porozmawiać o naszej wspólnej pasji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niesamowicie kusząco :) Bardzo lubię dodatek takich serów do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie :) Szczególnie przekonuje mnie ta cukinia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...