niedziela, 16 czerwca 2013
Pierwsze podejście do Tofu. Od dawna planowała kupić i spróbować.
Spodziewałam się, że konsystencją i smakiem będzie przypominał twaróg. Jednak nic bardziej mylnego. Tofu jest bardziej zwięzłe. Inne.
Czy mi posmakowało? Hmmm.... Tak.
Na pewno kupię jeszcze nie raz.
A, Tofurniczki wyszły na prawdę wspaniałe i o bardzo ciekawej konsystencji.
Przepis od Marii.
Ale na wegetarianizm przejść nie zamierzam. :D
Tofurniczki
180g tofu naturalnego
jajko
40g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
Tofu potraktować blenderem, dodać pozostałe składniki. Zwilżonymi dłońmi formować serniczki, obsypać je mąką i kłaść na suchym rozgrzanym teflonie. Smażyć z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Tofurniczki
Pierwsze podejście do Tofu. Od dawna planowała kupić i spróbować.
Spodziewałam się, że konsystencją i smakiem będzie przypominał twaróg. Jednak nic bardziej mylnego. Tofu jest bardziej zwięzłe. Inne.
Czy mi posmakowało? Hmmm.... Tak.
Na pewno kupię jeszcze nie raz.
A, Tofurniczki wyszły na prawdę wspaniałe i o bardzo ciekawej konsystencji.
Przepis od Marii.
Ale na wegetarianizm przejść nie zamierzam. :D
Tofurniczki
180g tofu naturalnego
jajko
40g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
Tofu potraktować blenderem, dodać pozostałe składniki. Zwilżonymi dłońmi formować serniczki, obsypać je mąką i kłaść na suchym rozgrzanym teflonie. Smażyć z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Etykiety:
jajka,
mąka pełnoziarnista,
tofu
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Chodzą za mną te tofurniczki od dłuższego czasu. A jak z konsystencją? Są miękkie w środku, czy takie wypieczone?
OdpowiedzUsuńsą miękkie, ale bardziej zwięzłe niż np. serniczki z patelni :D
UsuńFofu już jadłam, ale tofuczników nie... choć już wiem na co wykorzystam kolejną paczkę jak tylko w końcu ją kupię :D
OdpowiedzUsuńte z tofu wyglądają równie pysznie jak z twarożku ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tych tofurniczków :) Z tofu jeszcze nie miałam kontaktu, może to danie jest dobre na "pierwsze spotkanie"? :D
OdpowiedzUsuńteż muszę w końcu spróbować tofu... :) a tofurniczki prezentują się naprawdę pysznie, tak apetycznie przyrumienione :)
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam Cię do wzięcia udziału w miniKONKURSIE: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html
Fajnie wyglądają, też jestem ich ciekawa :)
OdpowiedzUsuńJak kupię kiedyś tofu, to mogę śmiało inspirować się Twoim przepisem. Ciekawie to wygląda, interesująco brzmi, smakuje...?
OdpowiedzUsuńnawet bardzo :D
UsuńJa się czaję na nie od dawna, uwielbiam tofu. :) Pięknie ci te tofurniczki wyszły :D
OdpowiedzUsuńMuszę kupić tofu i pierwsze co zrobię to takie tofurniczki :)
OdpowiedzUsuńCześć, zapraszam Cię serdecznie do udziału w zabawie Liebster Award! Pytania u mnie na blogu :P
OdpowiedzUsuńWyglądają jak... kotlety jajeczne! Mi najbardziej smakują te tofurniki: http://proszek-do-pieczenia.blogspot.com/2013/05/sniadaniowe-tofurniczki-z-patelni-w.html - polecam :)
OdpowiedzUsuńAgata
Akurat mam tofu i nabrałam smaka na te tofurniczki.
OdpowiedzUsuń