środa, 1 maja 2013

Marchewkowe babeczki naturalnie słodzone- zdrowe i dietetyczne

Królują u mnie ciasta które do lekkich nie należą i osoby będące na diecie zazwyczaj omijają je szerokim łukiem.
Przyszły zawód jednak zobowiązuje i dzisiaj wypiek równie smaczny jak poprzednie, ale zdecydowanie mniej kaloryczny i bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych.



Marchewkowe babeczki- zdrowe i dietetyczne
1 duża marchew
1/2 szkl mąki pszennej
1/2szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 banany
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
2 duże jajka
50ml oliwy/ oleju kokosowego
3/4 szkl maślanki naturalnej/ jogurtu naturalnego

Banany rozgnieść z miodem, wymieszać z maślanką, roztrzepanymi jajkami, oliwą i startą marchewką. Suche składniki wymieszać ze sobą.  Połączyć mokre z suchym, wymieszać.
Piec 20-25min w 180stopniach.

20 komentarzy:

  1. świetny przepis, muszę go zapisać , bo babeczki wyglądają przepysznie ;) do tego zdrowe *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak apetycznie wyglądają! Uwielbiam marchewkę, muszę jej w końcu spróbować w takiej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm babeczek z marchewką jeszcze nie było u mnie, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zostawiłaś mi ani jednej! :<

    OdpowiedzUsuń
  5. marchewkowe musza byc boskie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewkowe, zdrowe cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam marchewkowe ciasta :) Twoje babeczki wyglądają naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pewnie są pyszne i zdrowe ale czy dietetyczne? :D z ciekawosci policzyłam sobie, i używajac jogurtu 0% i przy 12 sztukach, wychodzi ze jedna ma około 170 kcal ;D no to zależy kto co uwaza za dietetyczne i jaką mamy "diete" :DDDD dla porównania, babeczka z czerwonej fasoli (podobno dobra, nie wiem :)) ma ok 70 kcal :D a normalna dużo ponad 200 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dietetycznie :D
      idealnie podczas zdrowej, wartościowej i zbilansowanej diety

      Usuń
  9. Dzisiaj zamierzam je zrobić, wyglądają naprawdę pysznie. ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba zrobię, ale w wersji na słono, ciekawe jak wyjdą :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Babeczki pomimo moich obaw (piekłam je w zawrotnym tempie) wyszły bardzo dobre. I, co mnie bardzo pozytywnie zdziwiło: w porównaniu z tradycyjnymi muffinkami są niezwykle mięciutkie i delikatne. Pycha!

    PS. Zazwyczaj nie dodaję komentarzy, ale dziś szukając dobrego przepisu trochę mnie zirytował fakt, że wszyscy piszą: "ale ładne" albo "na pewno muszą być pyszne", a nikt nie pisze czy zrobił i czy faktycznie wyszły! A przecież o to głownie chodzi! No więc dla przyszłych poszukujących: wyszły; i to bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  12. czy mogę zastąpić mąkę pszenną czymś bez glutenu?

    dzięki

    OdpowiedzUsuń
  13. 3/4 Jogurtu małego 180g?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...