wtorek, 23 kwietnia 2013

Lubella



Lubella
Podróż pociągiem do Warszawy.
Z Warszawy do Lublina bus, wypakowany po brzegi kulinarnymi bloggerami.
Chyba nie trzeba mówić jaki był nasz temat przewodni. Rozmowy toczyły się głównie wokół jedzenia. 
Co? Z czym? I jak?
Miałam ogromną przyjemność poznać wielu doświadczonych bloggerów. Co chwilę słyszałam wiele ciekawych porad i trików.
Przed południem podjechaliśmy pod fabrykę Lubelli. Po wyjściu z busa chyba każdy poczuł zapach czekolady. No tak, przecież Lubella to nie tylko makarony, prawie zapomniałam o płatkach śniadaniowych.
Po części oficjalnej przeszliśmy do zwiedzania fabryki.
Zaczęliśmy od młyna. Na wszystkich zrobił ogromne wrażenie. Nie było wiatraku jak w starych czasach, za to naszym oczom ukazała się nowoczesna technologia. Mogliśmy zobaczyć jak całe ziarno po wielu etapach zamienia się w drobną mąkę. I całym tym procesem sterowały tylko dwie osoby.
Z młyna przeszliśmy do drugiego budynku w którym z mąki produkuje się makaron, paluszki, czy płatki śniadaniowe. Sam prezes firmy Lubella opowiadał nam o produkcji. Na każdym etapie ziarno, mąka czy makaron ulega drobiazgowej kontroli.
Każdy etap był szczegółowo opisywany. Uśmiechałam się, ponieważ tydzień wcześniej na zajęciach przerabiałam produkcje makaronu i większość rzeczy była mi już znana w teorii. Jakże miło było zobaczyć je w praktyce.
Po obróbce i suszeniu, gotowy makaron był paczkowany i przewożony do magazynu.
Pełni wrażeń, przeszliśmy do sali konferencyjnej na kawę i poczęstunek. Tam mogliśmy zadać pytania które nasunęły nam się podczas wycieczki.
Wychodząc, każdy z bloggerów dostał dwie pełne torby fantów. Od produktów firmowych <makarony, kasza, paluszki, płatki itp.> po patelnię.
Przed fabryką czekała nas jeszcze wspólna sesja zdjęciowa. Zmęczeni wsiedliśmy do busa który zawiózł nas do restauracji na obiad, a raczej bankiet.
Pięknie zastawione stoły, szwedzki stół i klimatyczne pomieszczenie.
Królował oczywiście makaron w przeróżnej formie. Ale nie zabrakło również warzyw, łososia i innych pyszności.
Największym problemem był wybór dań, na moim talerzu znalazły się: muszle ze szpinakiem, makaron z orzechami, pęczak,
Do obiadu można było wypić lampkę wina czy kawy.
Atmosfera była bardzo przyjazna. Wszyscy bardzo się polubiliśmy, wymienialiśmy radami, opowiadaliśmy o naszych kulinarnych sukcesach i porażkach. Z pełnymi brzuchami śmialiśmy się i rozmawialiśmy.

Z wizycie w fabryce Lubelli jestem bardzo zadowolona. Możliwość zobaczenia "od kuchni" produkcji makaronów i innych firmowych wyrobów była ciekawym doświadczeniem. Nie tylko firma, ale i profesjonalizm całej ekipy Lubelli zrobił na mnie ogromne wrażenie. Żałowałam jedynie, że czas mijał tak szybko.
Miło było porozmawiać z osobami o tej samej pasji. I w końcu nikt nie dziwił się, że do obiadu wyciągnęłam aparat, w końcu wszyscy zrobili to samo.
Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda nam się spotkać w tym samym gronie.

Wszyscy bloggerzy:
http://eksplozjasmaku.blox.pl/ 
http://2smaki.pl/ 
http://smakuje.blox.pl/
http://hania-kasia.blogspot.com/
http://www.kuchniabazylii.pl/
http://www.rogalikblog.pl/ 
http://belkoty.blogspot.com/
http://poranneinspiracje.blogspot.com/ 
http://nakrachymspodzie.blogspot.com/
http://makaroniary.blogspot.com/
http://alfabetsmakow.blogspot.com
http://poranneinspiracje.blogspot.com/
http://www.smakowitykasek.pl/
http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
http://smacznapyza.blogspot.com/
http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/

14 komentarzy

  1. bardzo fajnie, że różne firmy wpadają na takie pomysły :)
    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sympatyczna wycieczka - miło wspominam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ekipa pojechała i było supcio! :) A Lubella stanęła na wysokości zadania.
    Serdecznie Cię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to pierwsze zdjęcie :))
    kurczę, zazdroszczę Wam tej wyprawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie myślę to samo, pierwsze zdjęcie jest boskie :D A tą fabrykę chciałabym zwiedzić :)

      Usuń
  5. Świetna recenzja! :) Właśnie tak było - ciekawie i przemiło! Spotkamy się jeszcze, z pewnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dawno odkryłam twojego bloga i teraz czytam po kolei wszystkie wpisy :) jak udało wam się wejść do Lubelli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dostałyśmy zaproszenie :D

      Usuń
    2. chyba też założę bloga bo tyle ciekawych rzeczy mnie omija :( zawsze interesowało mnie jak powstaje jedzenie itp. a nigdy nie miałam okazji zobaczyć tego z bliska

      Usuń
    3. hmmm nie robię tego dla zysków, tylko dlatego, że to moje hobby
      A jakieś tam korzyści zaczęłam zauważać po ponad roku prowadzenia systematycznie bloga

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    5. świetna relacja. miło się czyta

      Usuń
  7. oczywiście niczego Ci nie zarzucam :) wręcz uwielbiam Twojego bloga.
    chodziło mi tylko o to, że przeciętny człowiek nie może tak sobie wejść do jakiejkolwiek fabryki i popatrzeć jak to wszystko powstaje :) dlatego dzięki za relację i zdjęcia, przynajmniej sobie tu mogę popatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP