środa, 9 stycznia 2013

Chałka idealna z kruszonką

Niedziela, sklepy pozamykane, a rodzinka bez pieczywa!
Co zatem robi dobra córka?!
Zakasa rękawy i bawi się mąką z uśmiechem na twarzy.
Chałka wyszła idealna. Lepsza niż ta chałka pełnoziarnista.
Nie wiem czy to przez dodatek oleju? Czy po prostu nabieram wprawy w kucharzenie :D
Jak prosto z piekarni. Nie wiem jak to nazwać, ale nawet rwała sie jak te z piekarni.
Nie doczekała się więcej zdjęć bo bardzo szybko została zjedzona.
Świetna na śniadanie, przed treningiem, jako uzupełnienie paliwa po treningu czy po prostu jako przekąska.
*Jeszcze raz zapraszam na drugiego bloga.



Chałka z kruszonką
1 szkl mąki pszennej
5 łyżek mąki żytniej
15g drożdży
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
80ml mleka ciepłego
20ml oleju!

kruszonka
1 łyzka masła
1 łyzka cukru
2 łyżki maki
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.

Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min.
. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy żółtko, sól, łyżkę cukru i rozczyn i ugniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie na oprószoną mąką stolnicę wykładamy  ciasto.Staramy się je rozwałkować. Mamy uzyskać wałki, które następnie zlepiamy u jednego z końców. I zaplatamy warkocz. Chałkę odstawiamy na 20min do wyrośnięcia. Po tym czasie włączamy piekarnik na 170 stopni.
Chałkę smarujemy białkiem rozbełtanym z łyżką mleka i opruszamy kruszonką Ciasto wstawiamy na pół nagrzanego piekarnika (dzięki temu istnieje możliwość, że chałki jeszcze urosną) Pieczemy 30min od nagrzania się piekarnika.
Smacznego

17 komentarzy

  1. Nigdy nie robiłam chałki, jakoś się bałam, ze nie wyjdzie, ale po Twoim zachwalaniu chyba niedługo się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kusisz, ale kusisz!;) a ja w sumie jeszcze nie do końca poznalam się z drożdzą i boję się poznać:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię się głodna patrząc na te zdjęcia! Ja poproszę kawałek takiej, no może trochęwiecej niż kawałek ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. mąka żytnia razowa czy zwykła?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyrzuciłam opakowanie! bo mi się skończyła!
      chyba coś pomiędzy 1150?

      Usuń
    2. mam żytnią 2000. myślisz, że warto zaryzykować, czy dać zwykłą pszenną?

      Usuń
  5. taka chałka + mleko <3 uh, smaka mi narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję. Zrobię jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dodane do zakladek :)

    zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam chałki... A wygląda tak wspaniale, że mam ochotę ją porwać ;) Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. może daj 3 łyżki, a 2 zwykłej pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis stanowczo do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o chałka -dawno takiej nie jadłam ,pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też chętnie upiekę taką ;) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale sie ostatnio w domu napiekłaś co :D? Pamiętam, że chałki jadłam czasem w gimnazjum z koleżanką, ale one były z sezamem bardziej na słono, uwielbiałam je i ich bardzo twardą skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam chałkę jest pyszna słodziutka ... mmmm :)

    U mnie ok wczoraj killer a dzisiaj jadę z siostrą na basen na godzinkę lub dwie ;)

    Ojj tam to uczucie gdy pot spływa do oczu - wtedy wiem, że daję z siebie wszystko!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP