środa, 9 stycznia 2013

Chałka idealna z kruszonką

Niedziela, sklepy pozamykane, a rodzinka bez pieczywa!
Co zatem robi dobra córka?!
Zakasa rękawy i bawi się mąką z uśmiechem na twarzy.
Chałka wyszła idealna. Lepsza niż ta chałka pełnoziarnista.
Nie wiem czy to przez dodatek oleju? Czy po prostu nabieram wprawy w kucharzenie :D
Jak prosto z piekarni. Nie wiem jak to nazwać, ale nawet rwała sie jak te z piekarni.
Nie doczekała się więcej zdjęć bo bardzo szybko została zjedzona.
Świetna na śniadanie, przed treningiem, jako uzupełnienie paliwa po treningu czy po prostu jako przekąska.
*Jeszcze raz zapraszam na drugiego bloga.



Chałka z kruszonką
1 szkl mąki pszennej
5 łyżek mąki żytniej
15g drożdży
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
80ml mleka ciepłego
20ml oleju!

kruszonka
1 łyzka masła
1 łyzka cukru
2 łyżki maki
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.

Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min.
. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy żółtko, sól, łyżkę cukru i rozczyn i ugniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie na oprószoną mąką stolnicę wykładamy  ciasto.Staramy się je rozwałkować. Mamy uzyskać wałki, które następnie zlepiamy u jednego z końców. I zaplatamy warkocz. Chałkę odstawiamy na 20min do wyrośnięcia. Po tym czasie włączamy piekarnik na 170 stopni.
Chałkę smarujemy białkiem rozbełtanym z łyżką mleka i opruszamy kruszonką Ciasto wstawiamy na pół nagrzanego piekarnika (dzięki temu istnieje możliwość, że chałki jeszcze urosną) Pieczemy 30min od nagrzania się piekarnika.
Smacznego

17 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam chałki, jakoś się bałam, ze nie wyjdzie, ale po Twoim zachwalaniu chyba niedługo się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kusisz, ale kusisz!;) a ja w sumie jeszcze nie do końca poznalam się z drożdzą i boję się poznać:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię się głodna patrząc na te zdjęcia! Ja poproszę kawałek takiej, no może trochęwiecej niż kawałek ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. mąka żytnia razowa czy zwykła?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyrzuciłam opakowanie! bo mi się skończyła!
      chyba coś pomiędzy 1150?

      Usuń
    2. mam żytnią 2000. myślisz, że warto zaryzykować, czy dać zwykłą pszenną?

      Usuń
  5. taka chałka + mleko <3 uh, smaka mi narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję. Zrobię jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dodane do zakladek :)

    zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam chałki... A wygląda tak wspaniale, że mam ochotę ją porwać ;) Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. może daj 3 łyżki, a 2 zwykłej pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis stanowczo do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o chałka -dawno takiej nie jadłam ,pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też chętnie upiekę taką ;) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale sie ostatnio w domu napiekłaś co :D? Pamiętam, że chałki jadłam czasem w gimnazjum z koleżanką, ale one były z sezamem bardziej na słono, uwielbiałam je i ich bardzo twardą skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam chałkę jest pyszna słodziutka ... mmmm :)

    U mnie ok wczoraj killer a dzisiaj jadę z siostrą na basen na godzinkę lub dwie ;)

    Ojj tam to uczucie gdy pot spływa do oczu - wtedy wiem, że daję z siebie wszystko!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...