niedziela, 11 listopada 2012

Sernik z jagodami

Tak, wiem, że sezon na jagody już dawno za nami. Ale, co poradzę, że zdjęcia znalazłam robiąc porządki w folderach?! A, przepis jest tak dobry, że grzechem by było nie podzielić się nim z wami. Jagody można użyć mrożone lub dać inny np. owoc... banan itp.


Sernik z jagodami
kruchy spód
2.5 szklanki mąki
3 żółtka
100g cukru pudru
150 margaryny

masa serowa
1kg sera z wiaderka
6 żółtek + 3 białka
1 szkl cukru pudru
2budynie waniliowe
50g masła

owoce na wierzch

Zarobić ciasto i wstawić do lodówki/zamrażalki na 30min. Ciasto rozwałkować i wyklepać nim blaszkę. Podpiec w gorącym piekarniku (200stopni- 15min). Wystudzić
Masło utrzeć w misce, dodawać pojedynczo żółtka, cukier puder, a na koniec małymi porcjami ser. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Dodać budyń i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na blaszkę, posypać owocami i wstawić do nagrzanego na 180stopni piekarnika. Piec ok. 1h. Można przykryć folią aluminiową

14 komentarzy:

  1. Ajjj te słodkości :D Wygląda ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja nie mogę, znęcasz się! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem :D do zobaczenia za dwa tygodnie :D haha

      Usuń
    2. Znęcasz się nad nieletnią! I nad pełno też

      Usuń
  3. Uwielbiam taki z jagodami <3.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy w życiu nie jadłam sernika z jagodami... mało tego, nigdy nie jadłam żadnego ciasta z jagodami!
    W najbliższym sezonie muszę nadrobić te stracone sezony :)
    Pyszny przepis, uwielbiam serniki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam kilka woreczków mrożonych jagód, mogę się podzielić :D

      Usuń
  5. serniki zawsze dobre ;)

    na bozenarodzenia tez ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Aaach, czuję, że ten sernik smakowałabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  7. hej Siasia :D
    przeglądam tego Twojego bloga od jakiegoś czasu i jestem pod wrażeniem!! Zawsze było wiadomo, że lubisz gotować ale teraz widać talent :) i podwędziłam Ci kilka przepisów :P
    czekam na nowości ;)
    Patrycja W.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Patrycja! Koniecznie pochwal się co gotowałaś :D

      Usuń
  8. W sezonie przepis przyda się jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...