sobota, 17 listopada 2012
Jak miło zobaczyć uśmiechnięte się twarze przyjaciółek wysiadających z pociągu! Stęskniłam się za nimi. Dwa dni należą do nas.
Spodziewajcie się czegoś słodkiego w najbliższym czasie, bo dziewczyny już 2tygodnie przed przyjazdem dały znać, że liczą na małe co nieco.
Pomiędzy nauką na kolokwia, wyginaniem się przed laptopem, sporadycznym biegiem i zaczętymi praktykami trzeba zjeść coś odżywczego i zdrowego. Co doda nam energii. I chociaż szpiankowo-pomidorowa "breja" nie wygląda zbyt smakowicie ja żałowałam, że nie zrobiłam więcej. Połączyłam ulubione składniki i miałam pyszny obiad.
Danie przygotowałam w wirtualnej kuchni z
Lejdi, Kabką, Mirabelką, Wierą, Mopsiekiem Bartlodzikiem i Maggie
Orzechowe klopsiki z sosem szpinakowo-pomidorowym
150g mięsa mielonego / ja dałam drobno pokrojoną pierś z kurczaka
2 łyżki orzechów / ja dałam włoskie i ziemne
1/2 jajka
pieprz/ sól/chilli/ odrobina cynamonu
1 łyżeczka oliwy
200g szpinaku mrożonego
1 łyżeczka masła
50g koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
Mięso mielone (lub pierś bardzo drobniutko pokrojoną) mieszamy z jajkiem, posiekanymi orzechami, przyprawami. Formujemy kulki i obsmażamy.
Szpinak dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i koncentrat. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dodajmy klopsiki i całość dusimy około 10min.
Podajemy z makaronem.
Smacznego
Orzechowe klopsiki z sosem szpinakowo-pomidorowym (zgniło zielone)
Jak miło zobaczyć uśmiechnięte się twarze przyjaciółek wysiadających z pociągu! Stęskniłam się za nimi. Dwa dni należą do nas.
Spodziewajcie się czegoś słodkiego w najbliższym czasie, bo dziewczyny już 2tygodnie przed przyjazdem dały znać, że liczą na małe co nieco.
Pomiędzy nauką na kolokwia, wyginaniem się przed laptopem, sporadycznym biegiem i zaczętymi praktykami trzeba zjeść coś odżywczego i zdrowego. Co doda nam energii. I chociaż szpiankowo-pomidorowa "breja" nie wygląda zbyt smakowicie ja żałowałam, że nie zrobiłam więcej. Połączyłam ulubione składniki i miałam pyszny obiad.
Danie przygotowałam w wirtualnej kuchni z
Lejdi, Kabką, Mirabelką, Wierą, Mopsiekiem Bartlodzikiem i Maggie
Orzechowe klopsiki z sosem szpinakowo-pomidorowym
150g mięsa mielonego / ja dałam drobno pokrojoną pierś z kurczaka
2 łyżki orzechów / ja dałam włoskie i ziemne
1/2 jajka
pieprz/ sól/chilli/ odrobina cynamonu
1 łyżeczka oliwy
200g szpinaku mrożonego
1 łyżeczka masła
50g koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
Mięso mielone (lub pierś bardzo drobniutko pokrojoną) mieszamy z jajkiem, posiekanymi orzechami, przyprawami. Formujemy kulki i obsmażamy.
Szpinak dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i koncentrat. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dodajmy klopsiki i całość dusimy około 10min.
Podajemy z makaronem.
Smacznego
Etykiety:
jajka,
kurczak,
mięso mielone,
orzechy,
szpinak
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Ja sie niestety dopiero do szpinaku przekonuje - w domu rodzinnym nie bylo tradycji, nigdy go nie jadlam, wiec kiedy wyszlam lata temu na tulaczke nie tesknilam, bo nie znalam...
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne kucharzenie!
moi domownicy chętnie zjedliby porcję :)) ja zaś jak Kasia powyżej - ze szpinakiem powoli się zaprzyjaźniamy ;) dziękuję za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne danie , podoba mi się dodatek orzechów ,wszystko zjadłabym z apetytem ;D
OdpowiedzUsuńKasia *2- ja szpinak jadłam pierwszy raz rok temu :D też u mnie się go nie je
OdpowiedzUsuńJuż tyle wariacji kotlecików wypróbowałam, a tu widzę, że jeszcze wiele przed mną - znakomity pomysł!
OdpowiedzUsuńNie musi wygladac, wazne, zeby smakowalo - a skoro szpinak i pomidory sa pyszne oddzielnie, to i razem musza byc obledne.
OdpowiedzUsuńpycha ;)
OdpowiedzUsuńO, bardzo fajny pomysł z tym dodatkiem orzechów do mielonego :) Ja ostatnio robiłam sporo rzeczy z mielonego i już mi się rodzina buntuje, więc na razie robię przerwę z tego typu daniami, ale w przyszłości na pewno wykorzystam ten patent :)
OdpowiedzUsuńCzasem to co nam najbardziej smakuje, ciężko "sprzedać", a jakieś pospolite potrawy wyglądają za to rewelacyjnie. Ja i tak wybieram smaczne
OdpowiedzUsuńWitam :) klopsiki wyglądają super i sosik zgnitozielony też - tylko że zasada akcji jest że danie ma byc w całości zielone, a klopsiki sa brązowe :( ponieważ są jednak bardzo ciekawą propozycja dołączam je do Akcji - jednak nie biora one udziału w walce o główna nagrode :) beda brane pod uwage podczasa losowania nagrody pocieszenia :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pyszności, coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńZielona breja musi być genialna :D Uwielbiam takie połączenia <3
OdpowiedzUsuń