czwartek, 22 listopada 2012
Po ciężkim, na prawdę ciężkim tygodniu. W końcu weekend. Wypocznę i nawdycham się jodu w doborowym towarzystwie. Akcja podbijamy Trójmiasto. :D
Jeszcze jeden słodki wypiek. Zeszło tygodniowy. Kremowy i bardzo wilgotny. Mi i przyjaciółkom smakował. Wam na pewno też będzie. Masło orzechowe przełamało słodycz i nadało ciekawego smaku.
Sernik
700g sera
3 żółtka
5 białek
120g cukru brązowego
50g masła
1 łyżka budyniu waniliowego
30g masła orzechowego
budyń waniliowy
szkl mleka
1 łyżka wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
2 żółtka
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ciągle ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną masę. Dodawać po łyżce i mieszać delikatnie drewnianą łopatką. Bardzo powoli łączyć masy. 4/5 masy wylać na blaszkę. Pozostałą część zmieszać z masłem orzechowym i polać po wierzchu.
Piec 50min w 180stopniach. Po upieczeniu sernik ma wystygnąć w piekarniku (30minut zamknięte drzwiczki; po tym czasie uchylamy drzwiczki do całkowitego wystudzenia).
Zagotować połowę mleka z wodą i masłem. W misce zmiksować pozostałe mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zmniejszyć gaz. Wlać masę i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.
Budyń wlać w powstałe w serniku wgłębienie.
Odstawić na 12h do lodówki.
Udekorować czekoladą.
Smacznego
Sernik bez spodu
Po ciężkim, na prawdę ciężkim tygodniu. W końcu weekend. Wypocznę i nawdycham się jodu w doborowym towarzystwie. Akcja podbijamy Trójmiasto. :D
Jeszcze jeden słodki wypiek. Zeszło tygodniowy. Kremowy i bardzo wilgotny. Mi i przyjaciółkom smakował. Wam na pewno też będzie. Masło orzechowe przełamało słodycz i nadało ciekawego smaku.
Sernik
700g sera
3 żółtka
5 białek
120g cukru brązowego
50g masła
1 łyżka budyniu waniliowego
30g masła orzechowego
budyń waniliowy
szkl mleka
1 łyżka wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
2 żółtka
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ciągle ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną masę. Dodawać po łyżce i mieszać delikatnie drewnianą łopatką. Bardzo powoli łączyć masy. 4/5 masy wylać na blaszkę. Pozostałą część zmieszać z masłem orzechowym i polać po wierzchu.
Piec 50min w 180stopniach. Po upieczeniu sernik ma wystygnąć w piekarniku (30minut zamknięte drzwiczki; po tym czasie uchylamy drzwiczki do całkowitego wystudzenia).
Zagotować połowę mleka z wodą i masłem. W misce zmiksować pozostałe mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zmniejszyć gaz. Wlać masę i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.
Budyń wlać w powstałe w serniku wgłębienie.
Odstawić na 12h do lodówki.
Udekorować czekoladą.
Smacznego
Etykiety:
budyń,
jajka,
masło orzechowe,
ser
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Cudowny jest :D
OdpowiedzUsuńulubiony!
OdpowiedzUsuńach, ale pysznie. a to masło orzechowe.. jaaa :]
i to z orzechowym maselkiem ;)) *.*
OdpowiedzUsuńna pewno pycha... :D milego weekendu, wypoczywaj! :D
OdpowiedzUsuńpyszny serniczek z orzechowym dodatkiem ;P ja zawsze wolę bez spodu robić ;D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nigdy nikt nie robił spodu do sernika, ja kiedyś muszę wprowadzić sernik ze spodem do menu domowego i zobaczę reakcje rodziny :D
OdpowiedzUsuńSernik i orzechy wydają się być super połączeniem ;)
super:) taki sernik to mi sie bardzo podoba:)
OdpowiedzUsuńale bym sobie teraz zjadła taki sernik!
OdpowiedzUsuń