czwartek, 22 listopada 2012

Sernik bez spodu



Po ciężkim, na prawdę ciężkim tygodniu. W końcu weekend. Wypocznę i nawdycham się jodu w doborowym towarzystwie. Akcja podbijamy Trójmiasto. :D
Jeszcze jeden słodki wypiek. Zeszło tygodniowy. Kremowy i bardzo wilgotny. Mi i przyjaciółkom smakował. Wam na pewno też będzie. Masło orzechowe przełamało słodycz i nadało ciekawego smaku.





Sernik
700g sera
3 żółtka
5 białek
120g cukru brązowego
50g masła
1 łyżka budyniu waniliowego
30g masła orzechowego

budyń waniliowy
szkl mleka
1 łyżka wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
2 żółtka
1 cukier waniliowy

 Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ciągle ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną masę. Dodawać po łyżce i mieszać delikatnie drewnianą łopatką. Bardzo powoli łączyć masy. 4/5 masy wylać na blaszkę. Pozostałą część zmieszać z masłem orzechowym i polać po wierzchu.
Piec 50min w 180stopniach. Po upieczeniu sernik ma wystygnąć w piekarniku (30minut zamknięte drzwiczki; po tym czasie uchylamy drzwiczki do całkowitego wystudzenia).
Zagotować połowę mleka z wodą i masłem. W misce zmiksować pozostałe mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zmniejszyć gaz. Wlać masę i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.
Budyń wlać w powstałe w serniku wgłębienie.
Odstawić na 12h do lodówki.
Udekorować czekoladą.
Smacznego

8 komentarzy:

  1. ulubiony!
    ach, ale pysznie. a to masło orzechowe.. jaaa :]

    OdpowiedzUsuń
  2. i to z orzechowym maselkiem ;)) *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno pycha... :D milego weekendu, wypoczywaj! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny serniczek z orzechowym dodatkiem ;P ja zawsze wolę bez spodu robić ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu nigdy nikt nie robił spodu do sernika, ja kiedyś muszę wprowadzić sernik ze spodem do menu domowego i zobaczę reakcje rodziny :D
    Sernik i orzechy wydają się być super połączeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. super:) taki sernik to mi sie bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym sobie teraz zjadła taki sernik!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...