czwartek, 8 listopada 2012
Po ciężkim tygodniu w końcu nadeszły te wspaniałe dni -weekend-
Chociaż przyszły tydzień zapowiada się równie ciężko, a także następny, ja ciesze się tymi krótkimi chwilami odpoczynku.
Możecie się śmiać, ale nigdy wcześniej nie jadłam lasagne. Wiedziałam co to, ale mama nigdy jej nie robiła. A, sama uważałam, że dużo z nią roboty. Jednak wiedziałam, że wiele osób sobie chwali to czasochłonne danie, więc i ja postanowiłam zrobić. Weekend w domu. Pracę rozbiłam na dwa dni, ponieważ robiłam własny makaron i chciałam zaoszczędzić trochę czasu następnego dnia. Oczywiście makaron można kupić, albo zrobić tuż przed.
Efekt... byłam zachwycona! Brat również :D Chociaż tato powiedział, że woli burrito. Ale my z bratem jednak stawiamy na lasagne. Chociaż bardzo nietwarzowa to pyszna.
makaron lasagne (ok 20 płatów)
200g mąki
2 jajka
1 łyżka oliwy
szczypta soli
woda (1-2łyżki)
Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy oliwę i sól. Zagniatamy starając się, żeby jajko nie wypływało z kopczyk. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Zagniatamy. Dzielimy na kilka części. I na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość 2mm. Wykrajamy płaty lasagne.
Lasagne
płaty lasagne (ok.20)
900g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
cebula
1 puszka pomidorów
sól/pieprz/ papryka/ oregano/bazylia
pieczarki
sól/pieprz
sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
sól/pieprz
200g żółtego sera
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.
Dodajemy pomidory i przyprawy chwilę smażymy do zgęstnienia.
Pieczarki myjemy, kroimy i dusimy.
Beszamel- masło smażymy z mąką chwilę, po czym dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy do zgęstnienia.
Układamy:
płaty makaronu
beszamel
mięso mielone
połowę sera
makaron
beszamel
mięso mielone
makaron
beszamel
pieczarki
makaron
beszamel
ser
Makaron dajemy nie ugotowany dlatego trzeba go dokładnie posmarować beszamelem. Zapiekamy w piekarniku przez 30min.
Smacznego
Lasagne
Po ciężkim tygodniu w końcu nadeszły te wspaniałe dni -weekend-
Chociaż przyszły tydzień zapowiada się równie ciężko, a także następny, ja ciesze się tymi krótkimi chwilami odpoczynku.
Możecie się śmiać, ale nigdy wcześniej nie jadłam lasagne. Wiedziałam co to, ale mama nigdy jej nie robiła. A, sama uważałam, że dużo z nią roboty. Jednak wiedziałam, że wiele osób sobie chwali to czasochłonne danie, więc i ja postanowiłam zrobić. Weekend w domu. Pracę rozbiłam na dwa dni, ponieważ robiłam własny makaron i chciałam zaoszczędzić trochę czasu następnego dnia. Oczywiście makaron można kupić, albo zrobić tuż przed.
Efekt... byłam zachwycona! Brat również :D Chociaż tato powiedział, że woli burrito. Ale my z bratem jednak stawiamy na lasagne. Chociaż bardzo nietwarzowa to pyszna.
makaron lasagne (ok 20 płatów)
200g mąki
2 jajka
1 łyżka oliwy
szczypta soli
woda (1-2łyżki)
Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy oliwę i sól. Zagniatamy starając się, żeby jajko nie wypływało z kopczyk. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Zagniatamy. Dzielimy na kilka części. I na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość 2mm. Wykrajamy płaty lasagne.
Lasagne
płaty lasagne (ok.20)
900g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
cebula
1 puszka pomidorów
sól/pieprz/ papryka/ oregano/bazylia
pieczarki
sól/pieprz
sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
sól/pieprz
200g żółtego sera
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.
Dodajemy pomidory i przyprawy chwilę smażymy do zgęstnienia.
Pieczarki myjemy, kroimy i dusimy.
Beszamel- masło smażymy z mąką chwilę, po czym dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy do zgęstnienia.
Układamy:
płaty makaronu
beszamel
mięso mielone
połowę sera
makaron
beszamel
mięso mielone
makaron
beszamel
pieczarki
makaron
beszamel
ser
Makaron dajemy nie ugotowany dlatego trzeba go dokładnie posmarować beszamelem. Zapiekamy w piekarniku przez 30min.
Smacznego
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Jedno z moich ulubionych makaronowych dań! Że niefotogeniczne? ten rozpływający się ser i płaty makaronu wyglądają obłędnie :D i gratuluje domowego makaronu- sama jestem zawsze zbyt leniwa...
OdpowiedzUsuńlasagne z pieczarkami? i bez mozzarelli? to nie dla mnie :D
OdpowiedzUsuńpieczarki się świetnie wkomponowały
Usuńa niestety nie miałam mozzarelli
ale żółty ser też pasował i był pyszny
u mnie specjalista od lasagne jest tata ;)
OdpowiedzUsuńO, pieczarki. :) Ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńrzadko jadam ,ale jak podadzą to nie pogardzę ;p
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, ja robiłam niedawno lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami(przepis z ,kuchni lidla,), równie smaczna:)
OdpowiedzUsuń