czwartek, 8 listopada 2012

Lasagne


























Po ciężkim tygodniu w końcu nadeszły te wspaniałe dni -weekend-
Chociaż przyszły tydzień zapowiada się równie ciężko, a także następny, ja ciesze się tymi krótkimi chwilami odpoczynku.
Możecie się śmiać, ale nigdy wcześniej nie jadłam lasagne. Wiedziałam co to, ale mama nigdy jej nie robiła. A, sama uważałam, że dużo z nią roboty. Jednak wiedziałam, że wiele osób sobie chwali to czasochłonne danie, więc i ja postanowiłam zrobić. Weekend w domu. Pracę rozbiłam na dwa dni, ponieważ robiłam własny makaron i chciałam zaoszczędzić trochę czasu następnego dnia. Oczywiście makaron można kupić, albo zrobić tuż przed.
Efekt... byłam zachwycona! Brat również :D Chociaż tato powiedział, że woli burrito. Ale my z bratem jednak stawiamy na lasagne. Chociaż bardzo nietwarzowa to pyszna.






makaron lasagne (ok 20 płatów)
200g mąki
2 jajka
1 łyżka oliwy
szczypta soli
woda (1-2łyżki)

Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy oliwę i sól. Zagniatamy starając się, żeby jajko nie wypływało z kopczyk. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Zagniatamy. Dzielimy na kilka części. I na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość 2mm. Wykrajamy płaty lasagne.

Lasagne
płaty lasagne (ok.20)

900g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
cebula
1 puszka pomidorów
sól/pieprz/ papryka/ oregano/bazylia

pieczarki
sól/pieprz

sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
sól/pieprz

200g żółtego sera

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.
Dodajemy pomidory i przyprawy chwilę smażymy do zgęstnienia.
Pieczarki myjemy, kroimy i dusimy.
Beszamel- masło smażymy z mąką chwilę, po czym dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy do zgęstnienia.
Układamy:
płaty makaronu
beszamel
mięso mielone
połowę sera
makaron
beszamel
mięso mielone
makaron
beszamel
pieczarki
makaron
beszamel
ser

Makaron dajemy nie ugotowany dlatego trzeba go dokładnie posmarować beszamelem. Zapiekamy w piekarniku przez 30min.
Smacznego

7 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych makaronowych dań! Że niefotogeniczne? ten rozpływający się ser i płaty makaronu wyglądają obłędnie :D i gratuluje domowego makaronu- sama jestem zawsze zbyt leniwa...

    OdpowiedzUsuń
  2. lasagne z pieczarkami? i bez mozzarelli? to nie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczarki się świetnie wkomponowały
      a niestety nie miałam mozzarelli
      ale żółty ser też pasował i był pyszny

      Usuń
  3. u mnie specjalista od lasagne jest tata ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, pieczarki. :) Ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. rzadko jadam ,ale jak podadzą to nie pogardzę ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wygląda, ja robiłam niedawno lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami(przepis z ,kuchni lidla,), równie smaczna:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...