środa, 26 września 2012

Burrito



Rodzinny wieczór, film i rozmowy o obiedzie. Mama ma dniówkę, więc kuchnia należy do mnie. Od razu zastrzegłam, że ja żadnych kotletów ociekających tłuszczem nie mam zamiaru robić. Tato już nie zadowolony rzucił "to chcę Burrito". Sam nie wiedział co to jest, ale miał nadzieję, że się złamię i stanie na kotletach. Jednak po powrocie z pracy czekała go niespodzianka, ciepłe burrito. stworzone przy pomocy wujka Google i wielu kulinarnych blogów. Przede wszystkim dowiedziałam się czym różni się burrito od tacos. Tutaj mamy pszenną tortillę.
Po obiedzie tata był zadowolony i cieszył się, że jednak nie stanęło na zwykłych kotletach.


Burrito
tortilla pszenna (4-5 )
2 szkl mąki pszennej
1 łyżka smalcu (użyłam oleju)
1 łyżeczka soli
2/3 szkl gorącej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30min do zamrażarki. Po tym czasie dzielimy placki. Rozwałkowujemy (moje tortille były grubsze od sklepowych). Patelnię rozgrzewamy. Placki smażymy bez tłuszczu po około 1min z każdej strony.

farsz
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1cm ostrej papryczki
600g mięsa mielonego
1 papryka
1/2 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
2 duże pomidory
papryka słodka/ papryka ostra/ sól/ pieprz/ chilli/ oregano
Czosnek rozgniatamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i kawałek posiekanej papryczki. Po zrumienieniu dodajemy mięso. Obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz sparzone, obrane pomidory. Doprawiamy. Smażymy na małym ogniu 10min. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę.

Farsz nakładamy do tortilli i zwijamy. Podgrzewamy na patelni grillowej lub w piekarniku.

Smacznego

 

17 komentarzy:

  1. Świetna inspiracja na niezwykły obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś jadłam burrito na mieście - w życiu już nie kupię go w lokalu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne:D

    Ja to powinnam przejść na wegetarianizm, w sumie ejstem, ale czasami zjem kurczaka, czy inne mięso u babci , zupa na rosole, czy z masłem orzechowym<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :P to jest mięso indycze
      ja jem tylko drób... bardzo bardzo rzadko coś innego :D

      Usuń
  4. Skorzystam pewnie z przepisu na tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie obiady. :) Pożywne, smaczne, szybkie. Czego więcej chcieć?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam nigdy burito. Muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam obiady w plackach tortilli ale klasycznego burrito jeszcze nie robiła, zachęciłaś mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo moje smaki! Tata ma z taką córką dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam burrito :) Tortille wyszły Ci świetnie :D Tylko jeśli przepis ma znaleźć się w akcji paprykowej to proszę o dodanie bannerka akcji w poście lub linka do akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada oblednie, prawdziwie meski obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Do akcji domowy wyrób dodaje przepis na tortille gdyż całych dań nie dodajemy ale tortille jak najbardziej kwalifikują się :)

    OdpowiedzUsuń
  12. "kawałek posikanej papryczki" no no

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...