poniedziałek, 5 listopada 2012

Cytrynowa babka z białym lukrem



Telefon od mamy. Będziemy mieć gości, czyt. upiecz coś.
Najszybszy wypiek, do którego nie potrzeba wielu składników, co i tym razem zdecydowało o właśnie jego wyborze. Bo w niedzielę po południu komu by się chciało iść do sklepu.




Cytrynowa babka z białym lukrem
2 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
1 kisiel cytrynowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl cukru pudru
150g margaryny
1/2szkl śmietany kwaśnej
sok z 1 cytryny
skórka starta z cytryny
4 jajka + 1 żółtko

biały lukier
1 białko
1szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Wciąż miksując dodawać po jednym żółtku, śmietanę, sok i skórkę cytrynową. Mąkę, kisiel i proszek przesiać przez sito i wymieszać z masą. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Babkę studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę.
Ubić białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Polać wystudzoną babkę. Odstawić do stężenia.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste, a zarazem pyszne wypieki :) Kojarzy mi się z kruchą babką mojej Babci - przebijała w smaku wszystkie wymyślne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna, kojarzy mi się ze świętami. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusząca babka ;) cytrynowy wypiek chodzi za mną od dawna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Królestwo oddam za kawałek takiej babki ♥
    Stęskniłam się :*

    OdpowiedzUsuń
  5. od wielkanocy zabieram się za takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cytrynowe ,smacznie ;D rzadko jadamy ,ale jak jest to smakuję ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie babeczki, Twoja jest taaaaka puszysta.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobra babeczka

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...