wtorek, 14 sierpnia 2012

Zamiast tortu będzie sernikobrownie


Wczoraj moja mamuśka obchodziła swoje urodziny! Nie zdradzę wam jej wieku, bo kobiet o wiek się nie pyta! Jednak powiem, że nie była to okrągła suma i mama nie zaplanowała żadnej uroczystości... Ale jak to urodziny bez tortu? Ano bez. Zamiast tego upiekłam sernikobrownie.
I nie żałuję!! Jest to jak dotąd jeden z moich najlepszych wypieków! Wszyscy są nim zachwyceni... i szybko spodziewam się powtórki.


Sernikobrownie
ciasto
kostka masła
110g gorzkiej czekolady
110g mlecznej czekolady
1 szkl cukru
1 szkl mąki
3 duże jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa
500g serka naturalnego (twaróg lub serek kremowy)
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy
2 jajka

Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do jajek. Miksując powoli wlewać ostudzoną czekoladę.
2 jajka utrzeć z 1/2 szkl cukru i cukrem waniliowym. Dodać ser.
3/4 masy czekoladowej wylać na blaszkę i podpiec 10min w piekarniku (160, termoobieg). Po tym czasie na ciasto wylać masę serową i resztę ciasta tworząc dwukolorową mozaikę. Piec 50min.
Ostudzić kilka godzin. 
Smacznego


24 komentarze:

  1. Ja też jestem zachwycona. Wygląda pięknie :)
    Jesienią może zrobię swoje pierwsze brownie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak bardzo smakowicie, że mam ochotę porwać jeden kawałek :)
    Zdecydowanie przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie ładne! Łaciate! :D musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojaa, ale ciacho :D Jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nie jadłam, ale wiem, że by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie;) czy to dziwne, że nigdy nie jadłem sernikobrownie?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie :D
      bo to było również moje pierwsze sernikobrownie :D

      Usuń
  6. łaciate smakuje mi jeszcze bardziej niż wersja podstawowa, a jeszcze jakby dorzucic maliny na wierzch to już w ogóle niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyobrazam sobie ze to jedno z najepszych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie to musi być pyszne! Czekolada i ser to wspaniały duet:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie robiłam brownie a tym bardziej w wersji z serem ,ale wygląda apetycznie *-*

    OdpowiedzUsuń
  10. poprosimy o przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeczywiście zachwyca. Przymierzam się do tego ciasta od jakiegoś czasu, bo widzę, że warto ;-)
    Moja Mama też ma urodziny w tym miesiącu i również nie upiekę tortu, a coś innego :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernikobrownie.. coś na mojej liście dań wywołujących niekontrolowany ślinotok, a jednak wciąż nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam dzisiaj! Nie sądziłam, że wyjdzie z 1 szklanki mąki, a jednak- identyczny jak na Twoim zdjęciu :) Idealnie gliniaste, pyyycha! Dziękuję za genialny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że wyszedł i smakował!!

      Usuń
  15. Sernikobrownie to chyba moje ulubione ciasto! Mm rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na jak dużej blaszce je robiłaś ? :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...