środa, 29 sierpnia 2012

Pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem

 Od niedawna mojego bloga można śledzić na Facebooku. Więc zachęcam do polubienia mojego profilu.


Upiec domowy chleb zamierzałam już dawno. Ale, zawsze wydawało mi się to wyzwaniem. I jeszcze pytanie... zakwas czy drożdże? Moja pierwsza próba, padło na drożdże, bo szybciej. Przepis bazowy od babci. Oczywiście moje modyfikacje... 
Bardzo prosty przepis. Ciasto szybko wyrasta. A zjedzenie jeszcze ciepłej parującej kromki zdrowego chlebka- bezcenne.
I nawet tato, wielbiciel białego pieczywa skusił się na kromkę mojego pełnoziarnistego. "Ale ukroi mi jeszcze jedną". Chyba więcej słów nie potrzeba. 
Dodatkowo wiemy, że nie ma w nim żadnych spulchniaczy, czy innej chemii. A także mamy gwarancje, że nasz chlebek jest na prawdę pełnoziarnisty, a nie podbarwiony karmelem. 



Pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem (1 keksówka)
350g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju
400ml ciepłej wody
100g słonecznika

Mąkę wsypać do miski, rozkruszyć drożdże, wsypać sól, cukier, słonecznik. Wlać olej i delikatnie wodę cały czas mieszając. Ciasto wyrobić i przełożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut w ciepłe miejsce do wygarowania.
Pieczemy 50minut w 200 stopniach. 
Smacznego

19 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sama chleba, ale wyobrażam sobie ten smak miękkiego środka i chrupiacej, ciepłej skórki... Mm.

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowy to na pewno i świetnie Ci wyszedł , pyszny przepis ;) wyjdą świetne kanapeczki ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś zawsze bałam się domowego pieczywa("a jak nie wyrośnie?") ale Twój chleb wygląda IDEALNIE :D To zdjęcie z nożem w środku... muszę się kiedyś przełamać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. ale czego? chlebka?! migiem do kuchni i na kolację będzie :D

      Usuń
  5. Brawo Siasia !!!!! Nareszcie sie odważyłaś ;) teraz czas na zakwas ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię domowe pieczywo:)
    Całkiem inne w smaku..:)
    W prost na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej mogę dać żytnią?

    OdpowiedzUsuń
  8. tak, ale żytnia jest cięższa, więc zmniejsz odrobinę jej ilość na rzecz pszennej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam Cie do Versatile Blogger Award:
    http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/08/dzien-bloggera-to-i-ja-sie-doacze-do.html :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyłącz się do zabawy Versatile Blogger Award.
    Zostałaś otagowana u mnie na blogu: http://kuchcikola.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  11. oj tak, domowy chlebek najlepszy! ma bardzo ładne dziurki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda ten chlebek!
    Ps. Polubiłam na FB, zapraszam też na mój profil http://www.facebook.com/kuchniazjadalnia

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek rewelacyjny! Również mój pierwszy. Jestem nim zachwycona tak jak moi domownicy. :) Sprawdziłam czy nadaje się na mrożenie i jak najbardziej tak. Dzięki za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę!! Lubię wiedzieć, że to co robię przydaje się komuś :D Pozdrawiam :D

      Usuń
  14. czy keksówkę trzeba wcześniej czymś wysmarować albo użyć papieru do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...