piątek, 1 marca 2013

Marokańskie klopsiki z kuskusem



Lubię czasem zjeść coś mięsnego. Mięsno-pomidorowe smaki. Najlepiej z  makaronem, ale kaszą też nie pogardzę. Kuskus jest chyba moim numerem jeden.
Na rozpoczęcie III Festiwalu Kuchni Arabskiej w wirtualnej kuchni gotowałam z

Marokańskie klopsiki z kuskusem /1porcja/
200g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki imbiru
szczypta chilli, kminku i cynamonu
2/3 puszki pomidorów
50ml wywaru drobiowego
1 łyżeczka oliwy

Cebulę posiekać. Zmieszać mięso z cebulą połową rozgniecionego czosnku i połową przypraw. Formować kulki. Pulpeciki obsmażyć na patelni i odłożyć na talerzyk.
Na patelni (tej samej) przesmażyć resztę przypraw i dodać pomidory. Gotować 10min, następnie dodać pulpeciki. Gotować do czasu zgęstnienia sosu.

50g kaszy kuskus
10g masła
90ml wywaru warzywnego
świeża natka pietruszki i kolendra*
* nie miałam, zastąpiłam przyprawami

Kuskus doprawić, dodać masło i zalać wywarem. Wymieszać i odstawić na 10min.
Smacznego
(III Festiwal Kuchni Arabskiej

9 komentarzy:

  1. Też Cię kocham.
    Pastwisz się...

    OdpowiedzUsuń
  2. wow , bardzo fajne danie obiadowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W towarzystwie kuskusu te pulpeciki prezentują się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kuskus, uwielbiam klopsiki- dlaczego jeszcze nie jadlam ich razem ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można coś zrobić, żeby nie smażyć tych klopsików? Pytam, ponieważ mój mąż cierpi na mutację genetyczną wywołującą przewlekłe zapalenie trzustki. W związku z tym baaaardzo ucieszyłam się, że trafiłam na twój blog, gdzie wiele przepisów będzie dla mnie inspiracją. Nie jestem specjalistką i trochę sama wymyślam, co i jak modyfikować, żeby jego dieta była urozmaicona i smaczna. Te klopsiki to co o czym marzy, a co pozostaje w sferze marzeń przez smażenie :-) Czy bardzo dużo tłuszczu czy innych substancji, które mogłyby mu zaszkodzić w takim obsmażaniu trafi do klopsików. W zasadzie obsmażanie odradza każdy artykuł i wszyscy lekarze w Polsce, ale na stronach zagranicznych czytałam że dopuszczają potrawy grillowane na suchej patelni czy też stir&fry. Z góry dziękuję za radę i wspaniałego bloga, którego link podesłała mi koleżanka. Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz je po prostu ugotować :D
      i wrzucić do sosu
      Pozdrawiam i dzięki za komplementy, cieszę się, że Ci się podoba i w jakimś stopniu mogę wam pomóc

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że się nie rozpadną no i mięsko sama zmielę, bo te gotowe mają o wiele za dużo tłuszczu. Choroba z jaką boryka się mój mąż dotyczy wbrew pozorom wielu osób i wielu dzieci. Z pewnością przydałoby się jeszcze więcej "wykwalifikowanych" blogów z nisko- lub beztłuszczowymi przepisami. Dziękuję!

      Usuń
  6. uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze, kuskus też należy do moich faworytów:) Pysznie wygląda ten przepis, zwłaszcza że marokańska kuchnia bardzo mi odpowiada pod względem doboru przypraw i olbrzymiego udziału warzyw w potrawach. Blog w całości pyszny:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...