piątek, 1 marca 2013

Marokańskie klopsiki z kuskusem



Lubię czasem zjeść coś mięsnego. Mięsno-pomidorowe smaki. Najlepiej z  makaronem, ale kaszą też nie pogardzę. Kuskus jest chyba moim numerem jeden.
Na rozpoczęcie III Festiwalu Kuchni Arabskiej w wirtualnej kuchni gotowałam z

Marokańskie klopsiki z kuskusem /1porcja/
200g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki imbiru
szczypta chilli, kminku i cynamonu
2/3 puszki pomidorów
50ml wywaru drobiowego
1 łyżeczka oliwy

Cebulę posiekać. Zmieszać mięso z cebulą połową rozgniecionego czosnku i połową przypraw. Formować kulki. Pulpeciki obsmażyć na patelni i odłożyć na talerzyk.
Na patelni (tej samej) przesmażyć resztę przypraw i dodać pomidory. Gotować 10min, następnie dodać pulpeciki. Gotować do czasu zgęstnienia sosu.

50g kaszy kuskus
10g masła
90ml wywaru warzywnego
świeża natka pietruszki i kolendra*
* nie miałam, zastąpiłam przyprawami

Kuskus doprawić, dodać masło i zalać wywarem. Wymieszać i odstawić na 10min.
Smacznego
(III Festiwal Kuchni Arabskiej

9 komentarzy

  1. Też Cię kocham.
    Pastwisz się...

    OdpowiedzUsuń
  2. wow , bardzo fajne danie obiadowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W towarzystwie kuskusu te pulpeciki prezentują się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kuskus, uwielbiam klopsiki- dlaczego jeszcze nie jadlam ich razem ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można coś zrobić, żeby nie smażyć tych klopsików? Pytam, ponieważ mój mąż cierpi na mutację genetyczną wywołującą przewlekłe zapalenie trzustki. W związku z tym baaaardzo ucieszyłam się, że trafiłam na twój blog, gdzie wiele przepisów będzie dla mnie inspiracją. Nie jestem specjalistką i trochę sama wymyślam, co i jak modyfikować, żeby jego dieta była urozmaicona i smaczna. Te klopsiki to co o czym marzy, a co pozostaje w sferze marzeń przez smażenie :-) Czy bardzo dużo tłuszczu czy innych substancji, które mogłyby mu zaszkodzić w takim obsmażaniu trafi do klopsików. W zasadzie obsmażanie odradza każdy artykuł i wszyscy lekarze w Polsce, ale na stronach zagranicznych czytałam że dopuszczają potrawy grillowane na suchej patelni czy też stir&fry. Z góry dziękuję za radę i wspaniałego bloga, którego link podesłała mi koleżanka. Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz je po prostu ugotować :D
      i wrzucić do sosu
      Pozdrawiam i dzięki za komplementy, cieszę się, że Ci się podoba i w jakimś stopniu mogę wam pomóc

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że się nie rozpadną no i mięsko sama zmielę, bo te gotowe mają o wiele za dużo tłuszczu. Choroba z jaką boryka się mój mąż dotyczy wbrew pozorom wielu osób i wielu dzieci. Z pewnością przydałoby się jeszcze więcej "wykwalifikowanych" blogów z nisko- lub beztłuszczowymi przepisami. Dziękuję!

      Usuń
  6. uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze, kuskus też należy do moich faworytów:) Pysznie wygląda ten przepis, zwłaszcza że marokańska kuchnia bardzo mi odpowiada pod względem doboru przypraw i olbrzymiego udziału warzyw w potrawach. Blog w całości pyszny:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP