Lubię czasem zjeść coś mięsnego. Mięsno-pomidorowe smaki. Najlepiej z makaronem, ale kaszą też nie pogardzę. Kuskus jest chyba moim numerem jeden.
Na rozpoczęcie III Festiwalu Kuchni Arabskiej w wirtualnej kuchni gotowałam z
200g mielonego mięsa (indyk, wołowina)
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki imbiru
szczypta chilli, kminku i cynamonu
2/3 puszki pomidorów
50ml wywaru drobiowego
1 łyżeczka oliwy
Cebulę posiekać. Zmieszać mięso z cebulą połową rozgniecionego czosnku i połową przypraw. Formować kulki. Pulpeciki obsmażyć na patelni i odłożyć na talerzyk.
Na patelni (tej samej) przesmażyć resztę przypraw i dodać pomidory. Gotować 10min, następnie dodać pulpeciki. Gotować do czasu zgęstnienia sosu.
50g kaszy kuskus
10g masła
90ml wywaru warzywnego
świeża natka pietruszki i kolendra*
* nie miałam, zastąpiłam przyprawami
Kuskus doprawić, dodać masło i zalać wywarem. Wymieszać i odstawić na 10min.
Smacznego
Też Cię kocham.
OdpowiedzUsuńPastwisz się...
wow , bardzo fajne danie obiadowe ;)
OdpowiedzUsuńW towarzystwie kuskusu te pulpeciki prezentują się bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kuskus, uwielbiam klopsiki- dlaczego jeszcze nie jadlam ich razem ?
OdpowiedzUsuńCzy można coś zrobić, żeby nie smażyć tych klopsików? Pytam, ponieważ mój mąż cierpi na mutację genetyczną wywołującą przewlekłe zapalenie trzustki. W związku z tym baaaardzo ucieszyłam się, że trafiłam na twój blog, gdzie wiele przepisów będzie dla mnie inspiracją. Nie jestem specjalistką i trochę sama wymyślam, co i jak modyfikować, żeby jego dieta była urozmaicona i smaczna. Te klopsiki to co o czym marzy, a co pozostaje w sferze marzeń przez smażenie :-) Czy bardzo dużo tłuszczu czy innych substancji, które mogłyby mu zaszkodzić w takim obsmażaniu trafi do klopsików. W zasadzie obsmażanie odradza każdy artykuł i wszyscy lekarze w Polsce, ale na stronach zagranicznych czytałam że dopuszczają potrawy grillowane na suchej patelni czy też stir&fry. Z góry dziękuję za radę i wspaniałego bloga, którego link podesłała mi koleżanka. Pozdrawiam! :-)
OdpowiedzUsuńmożesz je po prostu ugotować :D
Usuńi wrzucić do sosu
Pozdrawiam i dzięki za komplementy, cieszę się, że Ci się podoba i w jakimś stopniu mogę wam pomóc
Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że się nie rozpadną no i mięsko sama zmielę, bo te gotowe mają o wiele za dużo tłuszczu. Choroba z jaką boryka się mój mąż dotyczy wbrew pozorom wielu osób i wielu dzieci. Z pewnością przydałoby się jeszcze więcej "wykwalifikowanych" blogów z nisko- lub beztłuszczowymi przepisami. Dziękuję!
Usuńuwielbiam wszelkiego rodzaju kasze, kuskus też należy do moich faworytów:) Pysznie wygląda ten przepis, zwłaszcza że marokańska kuchnia bardzo mi odpowiada pod względem doboru przypraw i olbrzymiego udziału warzyw w potrawach. Blog w całości pyszny:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń